Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 21 november 2011

Böckerna från Nättrabys bokcafé 8/11

Tisdagen den 8/11 var det dags för bokcafé på Nättraby bibliotek. Många besökare blev det som bjöds på boktips från Ida, Johan och Helen.

Johan hade med sig böckerna Saffransköket av Yasmin Crowther från 2006 samt biografin Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafisis från 2005. Den sistnämnda var en bok som jag personligen inte hade hört talas om innan Johan förde nytt ljus på den. Då Azar Nafisi inte längre fick undervisa litteratur på det universitet där hon arbetade på bestämmer hon sig för att starta en läse- och studiecirkel hemma hos sig själv där hon tillsammans med sju andra litteraturstudenter läser och samtalar kring västerländsk litteratur. En bok som lyfter frågor kring kvinnorättskamp men även tillgången till fri information och litteratur - friheten till att kunna fantisera.

Ida tipsade om de aktuella och färska böckerna Spelreglerna av Jonas Karlsson och Himmelsdalen av Marie Hermansson. Dessa romaner har inte bara Ida läst och förälskat sig i, läs tidigare recensioner som finns här på bloggen här och här.

Helen tipsade om Svantjuvarna skriven av Elizabeth Kostova från 2010, som verkar vara ett riktigt guldkorn som hon även skrivit om på bloggen, finns att läsa här. Helen berättade också om Sofia Nordins alldeles nya roman Gå sönder, gå hel, vilken kommer recenseras i ett inlägg inom snar framtid, håll utkik! Slutligen rekommenderade hon även Lionel Shrivers roman Dagen efter där handlingen är mycket speciell: här ställs läsaren nämligen inför två parallella handlingar: med andra ord får vi se hur två olika val inverkar på olika sätt i vår huvudpersons liv. Ledtråden är: att kyssa eller att icke kyssa...


/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar