Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 7 november 2011

Bekännelsen av John Grisham

Engagerande, upprörande och provokativ är några av de adjektiv som dykt upp i min hjärna under tiden jag läst denna bok. Det är inte en bok som är lämplig att läsa för att koppla bort hjärnan innan man ska somna. Men, oj, vad bra den är!

Handlingen försiggår på två fronter. I den lilla staden Sloane i Texas arbetar försvarsadvokaten Robbie Flak och hans team febrilt för att stoppa avrättningen av en ung svart man, Donté Drumm, som dömts för att ha våldtagit och mördat en vit skolkamrat och cheerleader, Nicole Yarber.

I en stad i Kentucky, många mil därifrån stegar en villkorligt frigiven sexförbrytare, Travis Boyette, in på prästen Keith Schroeders kontor och erkänner i princip det brott som Donté snart ska avrättas för. Men är det sant? Och vad kan Keith göra åt det hela? Tiden och avståndet sätter käppar i hjulet. Det är bara fyra dagar kvar till avrättningen och Travis är inte helt samarbetsvillig. Över huvud taget är Travis en rätt osympatisk och ibland obehaglig person. Keith är mycket tveksam till om han går att lita på.

I Sloane försöker Dontés försvarare febrilt att hitta nya infallsvinklar på fallet för att kunna begära uppskov med avrättningen men det verkar som om hela rättsväsendet är emot dem. Den vita jury och de vita domare, åklagare, poliser m.fl. som löst fallet och dömt Donté till döden är fullkomligt tvärsäkra på att de dömt rätt man för mordet även om man aldrig hittade flickans kropp. Det enda som finns är en bekännelse från Donté som han gav under minst sagt tvivelaktiga former. Denna tvärsäkerhet på att ha rätt retar mig till vansinne, liksom att deras största drivkraft verkar vara att rädda sitt eget skinn. Beskrivningen av rättsväsendet i Texas och USA är minst sagt upprörande.

Så hur går det då? Stoppas avrättningen av Donté? Talar Travis sanning? Hittas offrets kropp i tid? Det tänker jag inte tala om. Läs boken så får du veta!

/Inger

Boken i webbkatalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar