Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 22 november 2011

Augustpristagare 2011

Igår delades priset för Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok ut i Stockholms konserthus.
Priset för Årets svenska skönlitterära bok gick till Korparna av Tomas Bannerhed med följande motivering: "På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt."
Boken utspelar sig i 70-talets Sverige och handlar om den unge lantbrukarsonen Klas uppväxt uppväxt. Trots att fadern får slita hårt på gården vill han att sonen ska ta över. För Klas blir flykten ut i naturen och fågelstudier räddningen.

Priset för Årets svenska fackbok gick till Och i Wienerwald står träden kvar av Elisabeth Åsbrink med följande motivering: Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör.
Boken handlar om den judiske pojken Ottos liv i Österrike strax innan andra världskriget bryter ut. Som barn skickas han ensam till Sverige där han senare får anställning som dräng hos familjen Kamprad i Småland.Priset för Årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Pojkarna av Jessica Schiefauer.
Motivering: Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

/Katarina


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar