Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 18 november 2011

En obehagsthriller för dig som som vågar...

De illasinnade är en mörk och otrevlig thriller, skriven av Stona Fitch. Romanen skildrar ett psykologiskt spel där en man får stå till svars för en hel nations handlingar. Det är amerikanen Eliott Gast, en sinnenas man, som lever för njutningar såsom god mat och dryck tillsammans med sin fru sedan många år tillbaka, som är vår huvudperson. Själv ser han sig som en vanlig man med ett tämligen ointressant arbete inom finansvärlden. Därför blir han mycket förvånad då han en dag på tjänsteresa i Bryssel, blir indragen i en van och förd till en steril lägenhet där han ska tillbringa många dagar, fyllda av tortyr och fångenskap.

I taket finns kameror och mikrofoner som följer Eliott Gasts varje rörelse och ljud. Till en början är Eliott övertygad om att det blivit ett missförstånd. Han har inga kända fiender, är inte särskilt högt uppsatt i företaget och har därav inga höga summor på bankkontot. Så småningom får vi veta att Eliott blivit noga utvald, som den typiske amerikanska medborgaren som han är. Det framkommer att kidnapparna är vänsterextremister därmed starka motståndare till dels USA men även EU och riktar sin hämnd mot Eliott. Hans öde filmas och strömmas rakt ut i etern, där han blir huvudpersonen i en grym webbshow. Åskådarna kan rösta och satsa pengar på hans lidelse och vad nästa handling kan bli.

Personerna som vi möter i romanen är förutom vår huvudperson är Svartskägg som fungerar som en slags överman och är den som verkar vara den drivande kraften i kidnappningen, Doktorn är en karaktär som dyker upp i samband med tortyrscenerna men även fungerar som en botgörare då han i efterhand tvingas plåstra om Eliott. Till sist har vi Nin, skyddsängeln, som visar störst empati mot Eliott men går hon att lita på? Och kan hon ta honom därifrån och hur?


OBS - känsliga läsare varnas!


/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar