Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 25 november 2011

Prisutdelning i Deckarakademin

I lördags, den 19 november, delade Svenska Deckarakademin ut sitt årliga pris, Den gyllene kofoten, till Årets bästa svenska kriminalroman och Årets bästa till svenska översatta kriminalroman.

Till Årets bästa svenska kriminalroman utsågs Viskleken av Arne Dahl med motiveringen: ”med Viskleken visar Arne Dahl vilken mästare han är på att känna av samtiden och få in både stämning och verklig aktualitet i handlingen”. Viskleken handlar om Opcop, en ny hemlig operativ enhet inom Europol, som startas för att bekämpa den brottslighet som breder ut sig över gränserna i Europa. I gruppen ingår flera svenskar, bland annat kriminalpolisen Paul Hjelm. Trots allt hemlighetsmakeri runt gruppen verkar det finnas en läcka. I London hittas en person död, på kroppen finns ett meddelande riktat till Opcop. Boken är en fristående fortsättning på Dahls serie om A-gruppen.

Till Årets bästa till svenska översatta kriminalroman utsågs Getingsommar av Denise Mina med motiveringen: ”en engagerad och skakande kombination av brittiskt samtidsreportage och originell kriminalgåta”. Getingsommar är andra boken om kriminalinspektör Alex Morrow. En ung kvinna hittas död i sitt föräldrahem i Glasgow, tillsammans med en massa pengar. Hon visar sig ha levt ett dubbelliv, och man hittar även kopplingar till en finansman som hittats död några dagar tidigare. Denise Mina är känd för sina skildringar av hemstaden Glasgow och har tidigare skrivit två deckarserier, Garnethill-trilogin och böckerna om Paddy Meehan.

Bland de övriga nominerade fanns även Belinda Bauers Mörk jord, som var min favoritkandidat till priset. Det räckte inte hela vägen fram, men läs den gärna ändå, välskriven spänning utlovas!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar