Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 30 november 2011

Boktips från Jämjö och Lyckebys bokcaféer

Nu är turnén med Café Bokstugan slut där det har varit intressanta pratstunder kring böcker och läsning. Tisdagen den 15/11 var det dags för Jämjö bibliotek att bjuda in till bokcafé. Gunilla tipsade bland annat om Sömngångerskan av Essie Fox, en bok som även Åsa blivit förtjust i och bloggat om, vilket finns att läsa här. Hon rekommenderade även deckaren Tretton timmar skriven av Deon Meyer, där vi får följa polisen Bennie Griessel i just tretton timmar i Kapstaden. Slutligen visade Gunilla upp två romaner, båda skrivna av Chimamanda Ngozi Adichie, nämligen Lila hibiskus som Adichie debuterade med samt den Orangeprisbelönta En halv gul sol. Magnus tipsade om Alan Bennetts Drottningen vänder blad, en rolig liten bok om den engelska drottningens oväntade läspassion.

På Lyckebys bokcafé, tisdagen den 22/11 uppmärksammade Annika Ann Heberleins biografi Ett gott liv. Annika skriver följande om boken: "Boken är delvis en uppgörelse med upplevelser kring tiden då hennes självbiografiska bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva kom ut. Man kan här skönja en del kritik mot hennes dåvarande förläggare som hon tyckte utnyttjade underläget som hon då befann sig i som psykiskt sjuk. Men boken är inte bara en uppgörelse. Som titeln antyder så ställer Ann Heberlein också frågor kring vad som är ett gott liv. Hon tar också upp tillvarons stora och viktiga frågor som t.ex kärlek, vänskap, sorg, moral, pengar, konsumtion. Hon anknyter sedan till upplevelser ur sitt eget liv men också till filosofer och författare som har berört och skrivit om frågorna."

Helen pratade om den äldre och mystiska romanen Isslottet skriven av Tarjei Vesaas från 1963, som han också vann det Nordiska rådets litteraturpris för, 1964. Dessutom tipsades det om julrelaterad läsning, det vill säga Marie Hermanssons Det finns ett hål i verkligheten, En liten röd fågel i juletid av Fannie Flagg och slutligen Hjalmar Söderbergs novell Pälsen som kan vara trevlig läsning så här i adventstider.

/Sara m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar