Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 3 november 2011

Bokcirkel Gösta Berlings saga i mål

Inte klokt vad tiden rinner i väg. I tisdags var det redan dags för sista träffen i bokcirkeln och vi saknade inte diskussionsämnen den här gången heller.

Några i gruppen tyckte det var en mörk bok med mycket moral och med mycket påverkan av Luther. Det är en bok med mycket religiösa idéer och tankar, men så var nog också människors liv präglat av den kristna kyrkan under den här tiden.

Flera av personerna i boken har svårt att hantera lycka och rikedom. Inte minst Gösta Berling. Han vågar inte ta emot Ekeby när majorskan erbjuder honom det. Han tror att det ska bli hans fördärv.

Men vad är det Selma vill med boken? Hon vill visa att vi alla bara är enkla människor som är svaga och som faller för frestelser. Mitt i allt elände finns fantasin och det är den som räddar oss. Selma ville säga oss något om verkligheten i sagans form. Det onda och goda står som motpoler genom hela boken.

Boken har ett öppet slut och vi kom förstås in i en diskussion om öppna slut och slut där man vet hur det går. Det visade sig att vi hade olika åsikter i frågan vilka slut som var bäst. Vem är det som får Ekeby till slut då? Det förtäljer inte historien. Vi enades om att det nog var Brobyprästens dotter.

Vi kom också in på författaren Selma Lagerlöf och flera av oss blev nyfikna inte bara på hennes övriga böcker utan också på att få veta mer om hennes liv. Här blev det också en livlig diskussion. Det är författarens text som är viktig tyckte några medan vi andra ansåg att det ger ett mervärde att få veta något om skribentens liv.

Bokcirkeln på Lyckeby bibliotek är i mål för i höst och nästa gång vi ses på verandan har kvällarna hunnit bli ljusare Det ska bli spännande och se vilken bok det blir till våren. Under tiden så gå gärna in på P1:s Bokcirkeln och lyssna på Marie Lundström och alla författarna. Nu finns där en rad spännande bokcirkelprogram.

/Annika

3 kommentarer:

 1. Vad kul ni verkar ha haft! Roligt att boken var en text med mycket i att diskutera. Stor kram! Eder Marie i Bokcirkeln.

  SvaraRadera
 2. Tack alla för en rolig och stimulerande cirkel!

  (Jag har skrivit en kommentar om den i min blogg "Stänk & flikar".)

  SvaraRadera
 3. Tack Marie för ännu en trevlig Bokcirkelsäsong. Vi ser redan fram mot våren och är förstås nyfikna på vad det blir för bok då. Något helt annorlunda än Selma Lagerlöf gissar vi. Annika

  SvaraRadera