Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 8 november 2012

Springa med åror av Cilla Naumann

Springa med åror bygger på Monika och Johannas sommarvänskap, som börjar vackert men som med tiden krackelerar... Monika bor på en bondgård tillsammans med pappa Ivan som är bonde. En sommar säljer Ivan av ett stycke mark med ett tillhörande stall vilket köps av en läkare från Stockholm. Stallet blir till en sommarbostad för han, hans fru och dottern Johanna. När Monika och Johanna sammanstrålar facineras de oerhört av varandra och blir bästa vänner trots deras olika bakgrunder. Tillsammans badar de från klipporna, övernattar i skogen och drömmer om att resa till Paris någon gång i framtiden. När sommaren sedan är slut återvänder Johanna tills sitt storstadsliv medan Monika lever kvar i deras "vänskapsskimmer". Med tiden blir deras olikheter mer och mer tydliga vilket skakar om deras innan så starka vänskap vilket gör att Monikas inre värld raseras.

Parallellt följer vi även Monika som vuxen, då hon är ensamstående mamma till den mycket specielle sonen Lasse som inte utvecklas i samma takt som andra barn i hans ålder. Lasse är även mycket intresserad av döden och upprättar en djurkyrkogård på bondgården som han värnar om. Moderskapet plågar Monika, dels har hon ångest över att behöva uppfostra ett barn in den meningslösa värld hon anser att vi lever i men även över att ge så mycket kraft åt att få någon slags kontakt med Lasse som i de flesta fall verkar apatisk och synnerligen frånvarande. Men trots allt så är Lasse den enda som Monika har, hennes älskade Lassemiss.

Ett viktigt tema i boken är ju förstås klasskillnader som författaren Cilla Naumann pekar på ofta och mycket. Skillanden mellan Monikas och Johannas familjer och levnadstandard är tydlig då Monikas pappa är en gödselluktande, skitig bonde till skillnad från Johannas läkarpappa och präktiga "hemmafrumamma".

Cilla Namann har även skrivit ungdomsromanen 62 dagar som anspelar på Springa med åror eftersom den handlar om Monikas och Johannas båda söner samt deras relation till varandra.

Springa med åror är nominerad till årets Augustpris. Vem som vinner får vi veta den 26 november.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar