Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 23 november 2012

Kärlek och politik i Kambodja 1955

Kambodja har blivit självständigt. Saloth Sar har återvänt från Paris efter fyra år till sin väntande fästmö Somaly. Han har varit kunglig stipendiat för att studera radiotelegrafi, men har mest ägnat sig åt politisk verksamhet med mål att revolutionera Kambodja till en kommunistisk stat. Han har planer att bryta sin förlovning, men ändrar sig då han träffar henne. Väl hemma, efter att en tid ha anslutit sig till partisanerna, tjänstgör han som omtyckt lärare i fransk litteratur på ett av stadens läroverk. Han är även en av de närmaste männen till Vannsak, partiledare för Demokraterna, ett närmast socialdemokratiskt och republikanskt parti. Samtidigt tillhör han den kommunistiska Organisationen i hemlighet. Demokraterna väntas vinna det kommande valet i september och Sar kan nog se fram emot en post som statssekreterare i regeringen efter valet, en förutsättning för ett giftemål med Somaly.

Somaly tillhör de fina familjerna i Pnom Phen med avlägset släktskap till hovet. Sar kör omrking i en bil som han har ärvt av sin syster, som var en av den gamle kungens älskarinnor. Somaly och Sar anses vara det vackra paret i staden. Hon har nyligen blivit utsedd till Miss Kambodja, han anses vara en charmant konversatör och en skicklig dansör. På sista tiden har hon börjat undvika honom och han väntar förgäves på telefonsamtal från henne. Han skickar blommor varje dag, men inget svar. Hon tycker han har blivit förändrad sedan han kom tillbaka, politiken tar för stor plats, hennes känslor börjar svalna och hon har inlett ett förhållande med Sam Sary, Sars politiska huvudmotståndare. I övrigt umgås hon med sina väninnor och det övriga unga vackra på caféer och restauranger när hon inte umgås med sin mor. Hennes framtidsplaner är att bli modedesigner och helst i Paris, hon pröver redan ideéer hos sin skräddare.

Sam Sary är lyckligt gift med Em, rektor för en av stadens skolor, med vilken han har flera barn. Han bedrar henne ofta, men har ingen tanke på att lämna henne. Som rannsakningsdomare har han dåligt rykte. Han är vice statsminister hos prins Sihanouk och leder valkampanjen för Folksocialisterna, som trots namnet är ett parti som står nära den inhemska elitens intressen. De har även stora moderninseringsplaner för Kambodja. Valet verkar inte bli den promenadseger för Folksocialisterna, som Sihanok och Sary räknat med. Demokraterna verkar få stora framgångar och även det öppet socialistiska Folkfronten kan räkna med många röster. Prinsen börjar bli nervös och man känner sig nödsakad att använda sin maktposition för att få valet dit man vill, bland annat genom att fängsla ledaren för Demokraterna för opatriotisk verksamhet.

Huvudpersonerna Sar, Sary och Somaly får varsin avdelning i romanen där vi närmare lär känna dem. Personerna är verkliga och ej fiktiva, författaren kallar boken en episk fantasi. Ett stilgrepp är att kalla Sar Du, ett slags intimisering av en person som senare i livet blir känd under namnet Pol Pot. Sary och Somaly benämns han respektive hon. Författaren använder sig också av tidsmarkörer som tidens mode, i synnerhet Somalys olika dräter, aktuella schlagers och återger 1950-talets allmänna optimism. Man får även en inblick i säkerhetspolisens våldsamma metoder. Interiören från restauranger, caféer och opiumhålor skildras också. Sarys diskussioner med Sihanouk och deras politiska spel får stort utrymme. Sars lektioner i fransk litteratur och hans hemliga möten med representanter för den kommunistiska Organisationen får också plats. Författaren ger även utrymme för Somalys skicklighet i sminkningskonsten.

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling har fått lysande recensioner och blivit nominerad till Augustpriset.
/Nisse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar