Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 22 november 2012

Saras vägledning genom den erotiska litteraturen del 1

Efter E.L. James Femtio nyanser av honom (som numera har ett 30-tal låntagare i reservationskön!) väcktes "lusten" till erotisk litteratur till liv, men vad många kanske inte känner till är att bibliotekets hyllor myllrar av erotiska romaner och novellsamlingar. Jag tänker inte utnämna mig till någon expert inom området men vill (och vågar äntligen) erkänna att det är en genre som ligger mig varmt om hjärtat.

Förlaget Vertigo, med förläggaren Carl-Michael Edenborg i spetsen, specialiserar sig på just erotisk litteratur och då främst "erotikens mästerverk" genom att ge ut serien Vertigos erotiska klassiker. De beskriver sina romaner som "välskrivet, intelligent, erotiskt gränslöst" och att de "presenterar texter på avgrundens rand". Författare som bland andra Markis de Sade (författare till De 120 dagarna i Sodom), Gabrielle Wittkop (som har skrivit den mycket läsvärda Nekrofilen med ett omsorgsfullt och vackert språk), Pauline Réage (Berättelsen om O) och Pierre Louÿs m.fl. är några som är utgivna hos Vertigo och möjligen räknas som litteratära mästerverk för vissa. Även samtida författare såsom Gunnar Blå (författare till den geniala Klumpigheten redux, möjligen min absoluta favoritroman) finns med i utgivningen. Vertigo presenterar en typ av tabubelagt erotik i sina böcker där huvudkaraktärerna ofta har onaturliga/avvikande böjelser i form av exempelvis nekrofili, våld eller fysisky/psykisk dominans inblandat.

Om man då föredrar något mer lättsmält kan man söka sig till förlaget XStory som bland annat gett ut författarpsedonymen Clara Jonssons novellsamlingar Lust, Passion och Åtrå. Här är syftet att inspirera läsaren till sexuella lekar samt uppmuntra till ökad fantasi och lust. Xstory gav även ut psedonymen Alina Reyes Slaktaren på nytt 2009. En nätt liten roman om en ung konststuderande kvinna som för en sommar arbetar extra i en köttbutik. Hon arbetar därmed tätt med den mycket burdusa slaktaren som gör otillåtna närmanden samt viskar olämpligheter i örat på henne. De omges dagligen av rått kött vilket bidrar till att hon slutligen blir besatt av kött och kön som går in i varandra. Otroligt läsvärd.

Jag sätter punkt för denna gången men återkommer med fler författare som har gjort avtryck i den erotiska litteraturen.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar