Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 20 november 2012

Lär känna tanten!


Grunden till boken De sista tanterna utgörs av intervjuer av ett antal kvinnor runt om i Sverige. Det är Fatima Bremmer, journalist och Magnus Wennman, fotograf som har gjort intervjuerna. 
Till tantgenerationen räknas kvinnor som är födda under 1910-1930-talen och dessa tanters storhetstid inföll efter andra världskriget.
Schablonbilden av den svenska tanten är en kvinna som alltid går ut iklädd kappa, hatt och handväska men som i hemmet går klädd i städrock. Dessa kvinnor skötte sina hem perfekt, bakade, lagade mat, sydde och såg till att pengarna räckte.
Boken berättar den svenska kvinnornas historia under flera decennier. Intervjuerna blandas med olika teman som tanten och kläderna, tanten och köket, tanten och håret. Under rubriken tanten och jävlaranammat tar författaren upp ett antal kvinnor som vågat ryta till och knyta näven, Ingrid Segerstedt Wiberg, Astrid Lindgren, Alva Myrdal och några till.
Boken är både intressant, rolig och lärorik. Författarens tantporträtt illustreras med härliga foton. I boken finns även ett stort antal äldre reklambilder. Intressant är att vissa av tantens egenskaper är inne idag. Det är många som letar typiska tantsaker på loppis. För mig som var barn på 50-talet väcker både text och bilder många minnen.
/Katarina

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar