Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 16 november 2012

Små solfåglar långt borta av Christie Watson

12-åriga Blessing och hennes bror lever ett priviligerat liv i Lagos - deras pappa är någon uppsatt regeringstjänsteman. Men allting får ett abrupt slut, när deras mamma kommer på deras pappa med att vara otrogen. De tvingas flytta till sina morföräldrar i en liten by på landet i Nigerdeltat, och det blir en kollossal förändring för dem alla. Den tjusiga lägenheten byts ut mot ett skjul med jordgolv, det finns inget rinnande vatten, ingen el, allt är plötsligt otroligt smutsigt och torftigt. Och de har knappt råd med allergimedicinerna till brodern. Och de har ju plötsligt knappast råd att betala skolgången heller - och hennes storebror Ezkiel skulle ju bli läkare - och det är det enda han lever för! Blessing väljer att stå över skolgången (hon avskyr ändå den äckliga skolan), så Ezkiel kan läsa vidare, och istället låter hon sig läras upp till assistent åt sin mormor barnmorska. Mot sin mammas vilja. För deras mamma vill absolut inte låta sitt lilla barn utstå allt som händer i hyddorna under förlossningar. Men Blessing älskar att vara sin mormor behjälplig. Hon växer i att hon lär sig, även om hon har otroligt svårt för könsstympningen av kvinnorna - och ibland även bebisarna.

Det är en värld där det är kvinnorna som drar in pengarna till familjen - männen får sällan arbete. Deras morfar dräller mest runt och skryter om sina expertkunskaper kring oljehanteringen - men oljebolagen anställer bara utländsk arbetskraft. Och där - innanför de välbevakande murarna till oljebolagens tjänstebostäder, får mamman jobb på en bar. Och jobbar och jobbar och jobbar, för att dra in pengar till hela den stora familjen på gården, med alla tjänstefolken och deras barn. Hon jobbar så mycket att hon försummar sina egna barn - de ser henne knappt aldrig. Och det får till slut sin förklaring...till allas stora chock.

Morfadern piggar upp sitt eget liv med att plötsligt ta sig en andra hustru som ska ge honom söner - han känner att han börjar bli till åtlöje bland de andra gubbarna annars. Och in i den stora gemenskapen kommer plötsligt hans nya unga hustru, stor som ett hus (hon har varit på bröllopsgödning i 3 månader!), högljudd och helfjompig.

Och plötsligt går det inte så bra för Ezikel som han tänkt sig - vilket knäcker honom fullständigt, och han hamnar i riktigt dåligt sällskap, samtidigt som hela familjen tappar greppet om honom. Händelserna skenar iväg i de mest oväntade vändningar, till både stor glädje och sorg.

Det är en oerhört charmig berättelse om Blessings väg till vuxenlivet. Det är eländigt och tragiskt om vartannat, men också humoristiskt och varmt. Och det är en spännande inblick i ett oroligt Afrika, som vi läser ganska lite om.

Små solfåglar långt borta i bibliotekets katalog.

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar