Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 27 november 2012

Grattis till vinnarna av Augustpriset!

Igår presenterades vinnarna av årets Augustpris.
Priset för årets skönlitterära bok gick till journalisten och författaren Göran Rosenberg för Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

Juryns motivering: Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt.
Priset för årets fackbok gick till Ingrid Carlberg för ”Det står ett rum här ochväntar på dig” : berättelsen om Raoul Wallenberg.
Juryns motivering: Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.
Priset för årets barn-och ungdomsbok gick till Nina Ulmaja för ABC å allt om D.
Juryns motivering: En bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör, som överraskar med form och fantasi. Där allt är olika men ändå hör ihop. En bok som kan läsas på många olika sätt och där omslaget, bokstavligt talat, väcker läsarens känsla och nyfikenhet.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar