Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 30 augusti 2011

Patti Smith i toner, ord och bild

Idag kommer Patti Smith till Stockholm för att ta emot Polarpriset. I motiveringen till priset finns bl.a. följande formulering: ”Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock’n’roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock’n’roll.” Även om det är musiken som har gjort henne känd och omtyckt har Patti Smith också verkat inom andra konstformer.

Bild från http://www.polarmusicprize.org/
Just kids är hennes egen berättelse om sitt liv, den utkom förra året och omnämns redan som en klassiker bland musikbiografier. Carina har läst boken och skrivit om den här på bloggen – läs hennes inlägg här. Patti Smith har också kommit ut med några diktsamlingar, en av dem är Samla ull/Woolgathering som innehåller ett antal texter, en del i diktform och en del i form av korta berättelser. Här blandar hon minnen från barndomen och sina resor med drömmar och tankar. Resultatet blir ungefär som att låta tankarna löpa fritt eller dagdrömma, och det är också vad ordet woolgathering betyder.

En person som stod Patti Smith nära under en lång tid var fotografen Robert Mapplethorpe. Han är kanske mest känd för sina nakenstudier, men bland hans verk finns också många fina och känsliga porträtt, varav ett flertal av just Patti Smith. Om ni befinner er i Stockholm och har en stund att avvara, rekommenderar jag verkligen ett besök på Fotografiska, där en utställning av Mapplethorpes bilder pågår fram till den 2 oktober.

Filmen Dream of life från 2008 är en dokumentär och ett porträtt av Patti Smith, av regissören Steven Sebring som följde henne under elva år.


/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar