Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 29 augusti 2011

Skärgårdsdeckare med många likheter

Viveca Stens tredje bok om Sandhamn heter I natt är du död. En student hittas död i sin lägenhet, det ser ut som självmord, men vissa omständigheter talar emot det. När polisen börjar undersöka fallet upptäcker de att han forskade om Korsö, en militär anläggning i närheten av Sandhamn, där kustjägarna förr utbildades under tuffa förhållanden. Kriminalinspektör Thomas Andreasson är tillbaka på jobbet efter att nätt och jämnt ha räddats till livet på isen utanför Sandhamn under ett uppdrag ett halvår tidigare. När ytterligare en man, före detta kustjägare, hittas död under oklara omständigheter, börjar han förstå att det finns en koppling mellan fallen, och det gäller att hitta den snabbt.

Ann Rosmans tredje del i serien om Marstrand heter Porto Francos väktare, och utspelar sig delvis på 1700-talet, under Marstrands tid som frihamn, då man får följa en ung kvinna som måste utge sig för att vara man för att undgå ett oönskat giftermål. Parallellt löper en historia i nutid som börjar med att man hittar ett lik i en mosse under en guidad vandring på en liten ö i närheten av Marstrand. Efter rättsläkarens undersökning visar det sig att kroppen är gammal, kanske flera hundra år. Kriminalinspektör Karin Adler och hennes kollegor får ett annorlunda fall att handskas med.

Böckerna har en hel del gemensamt, inte bara att de är tredje delen i var sin serie i skärgårdsmiljö. Båda har också en stark, sympatisk och framför allt trovärdig huvudperson, vilket gör mycket för att man som läsare ska känna sympati och kunna leva sig in i det som beskrivs. Både Karin Adler och Thomas Andreasson är väl beskrivna och oerhört trovärdiga. De saknar helt de ibland nästan överdrivna drag en del deckarförfattare ger sina huvudpersoner. De skulle kunna vara vem som helst ungefär, och därmed blir de också väldigt speciella.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar