Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 25 augusti 2011

Norrtullsligan av Elin Wägner

Norrtullsligan handlar om fyra unga kontorister som delar på två rum på Norrtullsgatan i Stockholm i början av 1900-talet. De fyra kvinnorna är sinsemellan helt olika. Emmy är den äldsta och mest allvarsamma av dem, av de andra betraktad som lite tråkig och snusförnuftig. Baby är den yngsta med sin arton år och som både oskuldsfull och godtrogen väcker hon de övrigas modersinstinkter. Eva är impulsiv och frispråkig medan Pegg som berättar historien, framstår som den mest balanserade och ansvarsfulla. Men så har hon också sin yngre bror att försörja eftersom båda föräldrarna är döda.

De fyra kvinnorna delar glädje och sorg och ställer upp för varandra i vått och torrt oavsett om det gäller ekonomiska bekymmer eller kärleksproblem. Gästerna kommer och går, och allt mellan himmel och jord avhandlas i deras samtal. Mycket rör sig förstås om arbete och kärleksliv. De funderar mycket kring kvinnornas situation i samhället, sina rättigheter och val i livet.

Det är inte lätt att vara arbetande kvinna på den här tiden. Många män anser inte att kvinnan har alls att göra på arbetsmarknaden. Andra välkomnar den kvinnliga fägringen, och tar sig friheter därefter. Det är särskilt detta att kvinnor arbetar för att försörja sig som väcker ont blod hos såväl män som kvinnor. Att en kvinna arbetar som sjuksköterska eller lärarinna är en annan sak, då handlar det om ett kall och inte försörjning. Annars är kvinnans roll att hitta en man som kan försörja henne. Kontoristerna är dåligt betalda, och det börjar viskas om strejker. De fyra kvinnorna blir allt starkare i sina åsikter men får också uppleva att tiden inte är mogen för deras idéer.

Boken är snabbläst men dröjer sig kvar länge. På ganska få sidor tycker man sig lära känna de fyra kvinnorna rätt bra. Mycket i handlingen är förstås tidsbundet, liksom språket, men förvånansvärt mycket i tankar och frågeställningar upplever jag som tidlöst och mycket läsvärt även idag.

Boken skrevs ursprungligen som följetong för DN 1907-1908 under namnet Norrtullsligans krönika, och utkom första gången som bok 1908. Den var då Elin Wägners debutroman och hennes genombrott som författare. Boken valdes till årets "Stockholm läser"-bok 2011, och släpptes nyligen i pocket av förlaget Podium, med ett nytt förord skrivet av Annika Lantz. "Stockholm läser" drivs av Stockholms stadsbibliotek och Författarcentrum. I anslutning till den utvalda boken sker boksamtal, stadsvandringar m.m.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar