Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 26 augusti 2011

Brev från en bruten horisont av Calle Brunell

Romanen Brev från en bruten horisont är ännu en bok från det relativt nystartade och produktiva förlaget Gilla böcker som i första hand ger ut romaner samt ungdomsromaner. Den augustprisade ungdomsboken Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld är till exempel utgiven av Gilla förlag, så även min favoritbok för året som jag tidigare recenserat här på bloggen; Ju fortare jag går, desto mindre är jag av norskan Kjersti Annesdatter Skomsvold. Ett förlag att hålla ögonen på helt enkelt.

Calle Brunells debutroman Brev från en bruten horisont är, som många andra även beskrivit den, en svindlande kärleksroman. Jag väljer att beskriva den på samma sätt, för det finns ingen riktigt bra synonym till ordet svindlande. Vi får följa människor från olika tidsepoker och miljöer, dels det svenska Bohuslän men även brittiska Portsmouth, gemensamt för de båda miljöerna är det vilda och i många fall okontrollerande havet, något som trollbinder och förföljer våra huvudpersoner. Det är i första hand William vars liv styrs av havets makter. William som spenderar dygn åt att färdigställa sin båt Esyllt för att förverkliga sin dröm om en världsomsegling. Han faller handlöst förälskad i Angela men i bakgrunden finns hela tiden Esyllt. Angela vet redan då att segelbåten är älskarinnan som hon måste slåss mot hela sitt liv. Väl ute till havs skriver William brev till sin Angela, kärleksbrev, smärtsamma, olidliga kärleksbrev, som tyvärr aldrig når sin adressant utan flyter mot svenska breddgrader...

Längs Bohusläns klippor flyter en dag brev in från en okänd skribent. Ett mirakel har inträffat, det är samtliga boenden överrens om. Tillsammans samlas de för att läsa och begrunda dessa brev, brev från Herren själv. Här finner vi Per och Sara vars liv knyts samman med hjälp av dessa brev. Parallellt med dessa två berättelser löper även en kortare nutidshistoria om en man som en dag inte kan rå över sina känslor över bibliotekarien med den sneda framtanden och det tatuerade ankaret på armet som stundvis skymtar fram. Kärleken som växer fram mellan dem är sällan okomplicerad, ändå kan de inte vara utan varandra.

Romanen är oerhört vacker. Vissa meningar var så pass fullkomliga att jag var tvungen att skriva upp dem i en anteckningsbok för att vara säker på att jag har dem nära till hands, alltid. Boken är fragmatiskt uppbyggd vilket förutsätter en skärpt läsare. Förutom kärleken beskrivs också galenskapen, olyckan och misären och vad människor väljer att tro på och fullkomligt hänge sina liv åt.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar