Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 3 augusti 2011

Sommarens nyinköpta romaner

Här kommer ett smakprov på de romaner som har köpts in till biblioteken i sommar:

Jousha Ferris Tillståndet är en tragikomisk roman om Tim vars kropp inte lyder honom. Tim lever ett mycket gott liv, arbetar som advokat, är lyckligt livt, bor i en ståtlig villa, men kroppen vägrar att stanna kvar. Tim tvingas att gå, tills hans somnar, vilket kan ske på de mest udda platserna. Men även hans fru och dotter har komplicerade relationer till deras kroppar: frun svettas fruktansvärt om nätterna, sömnen rubbas och humöret svänger och dottern sväller på bredden och är med andra ord, fet.

Lantliga scener av fredsaktivisten Amos Oz är en novellsamling med åtta stycken sammanlänkade berättelser vilka alla utspelar sig i byn Tel Ilan i Israel. Berättelserna går in i varandra och bildar slutligen en roman. Gemensamt för alla noveller är hur personerna tycks bära på en sorg eller förlorat något, en kärlek eller ett barn. Det sker även något konstigt i huvudpersonernas närhet som de inte kan sluta grubbla över, exempelvis hör den gamle mannen Pesach Kedem hur hans mystiske granne gräver om nätterna. Romanen har fått oerhört goda recensioner i såväl DN som SvD som beskriver byn i fråga som en "levande allegori över Israels öde".

Andra nyheter på hyllan är bland andra Christoffer Carlssons Den enögde kaninen, Doris Dahlins Till mamma på mors dag och Kajsa Ingermarssons Någonstans inom oss.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar