Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 9 april 2019

När isarna smälter av Joël Baqué

Louis är både pensionär och änkling. Han har inga barn och ingen hobby och hans liv efter pensioner följer samma mönster. Han har ett schema han håller sig till nästan pedantiskt. Men en dag, i ett litet hörn på en loppmarknad, får han syn på en majestätisk uppstoppad kejsarpingvin och han faller pladask. Det är kärlek vid första ögonkastet och mycket snart har Louis förvandlat sin vind till ett islandskap och börjar sätta ihop sitt dream team av uppstoppade pingviner. Louis nyvunna intresse för kejsarpingvinen för honom till dess hemland Antarktis och ger hans liv innehåll och energi.

 Men Louis hamnar lite på villovägar på sin väg hem igen, och när han väl kommer tillbaka till Toulons hamn gör han det uppflugen på ett gigantiskt isflak. På något vis, och inte helt villigt, har han under resans gång förvandlats till en världskänd miljökämpe och en symbol för kampen mot global uppvärmning. Hoppsan …

När isarna smälter är en bok med glimten i ögat. Det finns mycket man skulle kunna säga om denna bok, bland annat att själva berättelsen kan verka lite otrolig. Man tänker kan detta verkligen hända, det är kanske inte så troligt. Men man kan inte undgå att vilja veta just hur Louis tar sig från sin inrutade tillvaro i Toulon till att bli något betydligt större. Rekommenderas för feel-good läsaren.

/Erika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar