Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 18 april 2019

Juliette - kvinnan som läste på metron av Christine Féret-Fleury

Feel good brukar inte vara min cup of tea, jag brukar snarare hamna i feel bad, med mörka och dystra deckare och biografier, men jag gör alltid undantag för fransk feel good!

Boken utspelar sig i Paris. Juliette är mäklare och lever ett ganska tråkigt och inrutat liv. Hennes stora intresse är böcker och läsning. Varje dag tar hon metron till sitt arbete, alltid samma tid, alltid linje 6. Och varje dag studerar hon sina medpassagerare och vilka böcker de läser. Utifrån boktitlarna fantiserar hon om vilka personerna är och hur deras liv ser ut. Där finns t.ex. mannen i den gröna jackan som alltid läser samma bok om insekter, och kvinnan som läser kärleksromaner, och som alltid börjar gråta på samma ställe i boken. 

En dag går Juliette av metron några stationer tidigare, och befinner sig plötsligt i ett område där hon aldrig varit. Inifrån en gård hör hon en flickas röst. När hon öppnar grinden ser hon att den hålls öppen av en bok som är instucken i glipan. Inne på gården möts hon av en liten flicka som drar med henne in på ett antikvariat. Det är hennes pappa som äger butiken, han heter Soliman och flickan heter Zaide. 

Soliman och Juliette finner varandra som två bokälskare kan göra, han bjuder henne på kaffe och berättar om sin andra verksamhet, boksmuggling. Eftersom han själv sällan lämnar butiken har han till sin hjälp människor som sprider böcker och ser till att de hittar fram till rätt läsare. Juliette blir en av Solimans boksmugglare och efter det förändras livet totalt, både för Juliette och för människor i hennes närhet… 

Juliette har många likheter med filmens Amelie från Montmartre. Fast istället för att para ihop människor med varandra, så försöker hon para ihop rätt bok med rätt människa. Detta är fransk feel good när den är som bäst, tonen är lättsam men det finns ändå ett djup och en viss svärta i bakgrunden. Boken är fullspäckad med referenser till både klassisk och modern litteratur, och avslutas med en lista över alla Juliettes böcker. En varning utfärdas för att det här är en bok som kan leda till fler böcker!

/Åsa

1 kommentar: