Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 4 april 2019

En kvinnas övertygelse av Meg Wolitzer

Meg Wolitzer är en amerikansk författare, hennes senaste bok var Hustrun, som nyligen filmatiserades med Glenn Close i huvudrollen.

Vi får följa en ung kvinna, Greer Kadetsky under hennes tid på college och de första åren i arbetslivet. Under åren på college inträffar en händelse som präglar henne starkt. Hon utsätts för ett övergrepp av en kille, som tidigare har gjort samma sak mot andra tjejer. Men trots detta blir han inte avstängd från skolan. Samtidigt möter hon den kända feministikonen Faith Frank som håller ett föredrag på hennes skola. Detta blir ett slags uppvaknande för Greer, och Faith blir hennes förebild.

Greer har varit tillsammans med sin tonårskärlek Cory ända sedan high school. Efter college får han ett välbetalt arbete utomlands, och Greer får möjligheten att arbeta tillsammans med Faith Frank i hennes organisation som driver olika projekt världen över för att stötta utsatta kvinnor. Greer och Cory planerar för en framtid tillsammans, men så inträffar en tragisk olycka i Corys familj och han tvingas lämna sitt arbete och flytta hem för att ta hand om sin mamma. Det blir istället Greer som gör karriär, och detta orsakar till slut en brytning mellan henne och Cory.

I boken får vi omväxlande följa Greer och Cory, men vi får också veta mer om Faith Frank och hennes bakgrund. Genom hennes liv får vi också mycket samtidshistoria, främst om hur den feministiska rörelsen uppstod och utvecklades i USA. 

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar