Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 12 april 2019

Angelika av Karin Valtersson

Karin Valtersson är född och uppvuxen i Uppland, men bor nu med sin familj i södra England. Angelika är hennes debutroman.

Boken börjar med att Mikaela får ett telefonsamtal om att hennes syster Angelika är försvunnen. Mikaela och Angelika är så olika som bara syskon kan vara. Mikaela är den duktiga ansvarstagande storasystern, som blir kvar hemma i Ljungskile, gifter sig och får två barn. När deras mamma blir dement och måste flytta till ett boende, är det Mikaela som besöker henne och även hjälper deras pappa.

Angelika är den yngre systern som alltid har varit utåtriktad och impulsiv. Hon har rest mycket och bott på olika ställen i världen, nu senast i London. Där träffade hon Thomas, som hon gifte sig med efter en ganska kort tids förhållande. Han är äldre än hon, och kommer från en förmögen familj. Nu har de också en dotter tillsammans och bor i ett stort hus utanför London.

När Mikaela får veta att hennes syster har försvunnit spårlöst från sitt hem, så reser hon direkt till England för att hjälpa till. Polisen misstänker först inget brott, trots att Mikaela och Thomas envist hävdar att Angelika inte frivilligt skulle lämna sin dotter. Men snart kommer det fram uppgifter om att Angelika kände sig hotad av en man hon tidigare haft ett förhållande med. Det verkar heller inte som om Thomas och Angelikas förhållande var så bra som han påstår...

Berättarperspektivet växlar mellan Angelika själv, maken Thomas och systern Mikaela. Det är en lågmäld psykologisk spänningsroman. Den som vill ha action blir nog besviken. Men om man söker trovärdiga karaktärer med djup och en välskriven berättelse har man hamnat helt rätt.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar