Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 13 september 2016

The girls av Emma Cline

Den här boken hade jag både läst och hört en del om innan jag själv kom åt den, och jag hade höga förväntningar. Som vanligt så var det då med skräckblandad förtjusning som jag plockade hem The Girls av Emma Cline, som även precis har kommit ut på svenska med titeln Flickorna. Men jag blev inte besviken! Snarare tvärtom. Historien om Evie Boyd var som en feber i mig, och lite som ett sår man inte kan sluta klia på. Fast på ett bra sätt, om det nu låter logiskt.
Sommaren 1969 sjuder Kalifornien, av dallrande värme och ett USA i förändring. Men för 14-åriga Evie Boyd så står allt still. Ingen ser henne, ingen hör henne och livet det bara trippar på i all sin förutsägbarhet. Evie längtar efter något men hon kan inte sätta fingret på vad det är. Tills den dagen hon ser dem, Flickorna. I parken drar de förbi, med långa trassliga hår, sina smutsiga fötter och halvtrasiga klänningar. De rör sig med en aura av världsvana och lojt ointresse. Evies hjärta slår dubbelslag och hon längtar på en gång att få tillhöra dem. De flickorna som med ett flin snor mat i containern och retas med butiksinnehavarna. Genast vill Evie vara med i en gemenskap långt mer olikt något hon haft. Och som en knuff av ödet så ser flickorna henne. Susanne, den outtalade ledaren i flocken ser Evie. Snart sitter hon i en rostig bil omgiven av kvinnor och med hopp om ett annat liv. Ute på farmen lever Susanne och de andra i ett slags trasigt kollektiv med Russel som ledare. Russel som är väldigt mycket äldre än Evie, men som omges av en mystisk stjärnglans. Ryktena om farmen har länge spridits, om smuts och rent av svält, om sex och sekter. Och om Russel. Vem är han egentligen och vad är det för planer han smider där ute på gården? Snart dras Evie in i något hon knappt hittar ut ifrån.
Boken börjar med att vi i nutid träffar Evie, och vi får på en gång veta att det som hände den varma sommaren är ett sår som inte bara ständigt blöder hos Evie utan att det är ett nationellt sår som fortfarande ärras. The Girls är enligt författaren inspirerad av Charles Manson och hans ”familj” och de fruktansvärda brott de utförde, vilket på många sätt är oerhört skickligt genomfört av Emma Cline. Mystiken kring Manson och hans följare dras här fram i det disiga sommarljuset med hjälp av Russel och hans flickor. Det är obehagligt, det är stickigt och det är nervpirrande.
Men framförallt så är The Girls en roman om hur verkligheten då och idag ser ut för unga kvinnor. Att de ständigt lever på något slags undantag, att de hela tiden måste synas men ändå vara nöjda med den oftast sjaskiga uppmärksamhet de får av män. Om den evinnerliga maktlösheten i en fruktlös dans med de små maktmedel en ung tjej eventuellt har. Det är ett solindränkt helvete som Evie Boyd och andra tjejer lever i. Russel rör sig i periferin som en ständig påminnelse om ett hot som aldrig försvann, det hot som kvinnor och tjejer över hela världen känner alltför väl.
The Girls är en oerhört fascinerade läsning och jag rekommenderar den varmt till alla. På svenska finns den både som tryckt bok och e-bok på biblioteket, och på sitt helt ljuvliga originalspråk erbjuder vi den som tryckt bok och ljudbok.

/ Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar