Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 26 september 2016

Läs "Stjärnlösa nätter" och lyssna på Arkan Asaad!

På onsdag får stadsbiblioteket besök av författaren Arkan Asaad som berättar om sitt liv och sitt skrivande. Han debuterade 2011 med boken "Stjärnlösa nätter" som bygger på upplevelser ur hans eget liv.

Amár är 19 år, och har just slutat gymnasiet. Han är en helt vanlig svensk kille, uppvuxen i en kurdisk familj. Han har ett problematiskt förhållande till sin far, som är mycket dominant och håller sin fru och sina barn i strama tyglar. Familjen gör en semesterresa till faderns familj i norra Irak. Amár känner sig främmande inför kulturen och språket, som han inte behärskar, men tycker det är roligt att återse sina kusiner. Efter en tid förstår han chockerad att hans far och hela faderns familj förväntar sig att han ska gifta sig med sin kusin Amina. Amár vägrar först, men när han utsätts för utfrysning och påtryckningar från familjen börjar hans motståndskraft brytas ned...

Boken är mycket snabbläst och svår att lägga ifrån sig. Språket är direkt och okomplicerat, det känns som om det är Amár som talar direkt till oss och berättar sin historia. Det är bitvis jobbig läsning, om en ung man som blir intvingad i ett arrangerat äktenskap, och om hur detta får tragiska och långtgående konsekvenser för alla inblandade. Det är ett annat perspektiv som öppnas för oss, då det oftast är unga kvinnor vi hör talas om i denna situation.

Om du vill läsa boken innan du lyssnar på författaren, så finns den både som bok, ljudbok och e-bok hos biblioteken i Karlskrona. Arkan Assad kom 2014 ut med ytterligare en bok, "Blod rödare än rött", som du också kan låna hos oss. Där får vi lära känna Amárs far och hans historia, och vad som gjort honom till den person han är.

Välkommen till stadsbibliotekets hörsal på onsdag den 28 september kl. 18 för att lyssna på Arkan Asaad - fri entré!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar