Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 23 september 2016

"Binas historia" av Maja Lunde


När jag fick denna bok i min hand kunde jag inte motstå att ta hem den. Efter att ha läst boken Galen i Humlor av Dave Goulson har jag blivit mer fascinerad av humlor och bin, så denna bok blev ett solklart val att börja läsa.

Vi börjar raskt i Kina år 2098, alla bin är borta och det är svår tillgång till mat. Tao jobbar som handpollinerare; hon klättrar upp i träden och stryker blommorna med pollen för att det ska bära frukt. Ett jobb som kräver finess och försiktighet. En bruten gren innebär mindre betalt. Hemma kämpar hon för att hennes son, Wei-Wen, ska börja gå i skolan, inte hamna i samma liv som hon själv. Under en ledig dag bestämmer sig familjen för att ta en fika utomhus, och så händer det som inte får hända: Wei-Wen blir akut sjuk. Frågorna är många som Tao inte får svar på, och hon blir tvungen att jaga allt mer efter svaren, alltmedan nya frågor uppstår.

I England 1852 har William varit deprimerad i flera år, och ligger ofta till sängs för att få dagen att gå. Varken hans fru eller någon av hans sju barn kan få honom på fötter igen. Han har varit deprimerad sedan Rahm, en professor William var assistent till, kritiserade Williams framtida roll och jämförde honom till slut med en galt. William blev så pass chockad av hans ord att han gick hem till sin säng och stannade där. En dag ligger boken New Observations on the Natural History of Bees på hans skrivbord. En bok som han själv hade köpt när han studerade men aldrig hann läsa vid den tiden. Han öppnar boken och sjunker ner i sina gamla anor och inser att detta är vad han vill göra: att utveckla en ny och bättre bikupa.

I USA 2016 kämpar biodlaren George med sin bikoloni. När grannarna runtomkring honom drabbas av bikollaps känns det som han gör rätt med sina kupor; han stressar dem inte och är så försiktig han kan med de små liven. När han upptäcker den första bikupan med försvunna bin på sin egen gård börjar hans eget liv att kollapsa i takt med att bina försvinner.

Alla tre karaktärernas liv vävs samman i slutet på ett överaskande sätt, och det är intressant att se vad varje persons liv har för inverkan på nästa.

En underbar bok om människor och vad bin har för påverkan i deras liv. Man märker att författaren, Maja Lunde, har gjort en gedigen research om bina. Även ett passande ämne då bina och humlornas framtid är lite osäkert i dagsläget. Väl värt en läsning! Den finns att låna på stadsbiblioteket och kan även laddas ner som e-bok.

/Helen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar