Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 6 september 2016

Operation Fritham av Monica Kristensen


En deckare som utspelar sig långt upp i Norge och på Svalbard med andra världskriget som kuliss är inget som jag kan motstå, ni hör ju att det redan där låter spännande som bara den! Jag läste den förra boken av Kristensen, Kolbarnet, med stort nöje om den även var lite spretig. Operation Fritham är hennes nya roman, som kom ut på svenska i våras.
I romanen så rör vi oss mellan krigstid och nutid, dels på Svalbard men även i Norge. För under våren 1942 så smids det planer i Nordnorge. Planen är att återta Svalbard från tyskarna, eftersom det mitt ute i det smällkalla isfyllda vinterlandet finns små tyska radiostationer som rapporterar all den sjötrafik som rör sig i området. Men i den topphemliga operationen finns skuggor som rör sig där det borde vara solklart. Män som har lik i garderoben, och vars identitet inte är den man tror.
I vår tid vankas det minnesceremoni över kriget, 60 år efter stridigheterna. Veteraner från Norge, England och Tyskland har bjudits in till en helg på Svalbard, för att prata smärtsamma minnen men även enas över gränserna och förlåta det som varit. Men istället uppdagas vad det var som egentligen hände de där dagarna i maj för 60 år sedan, och i gruppen med veteraner sitter någon som har blodiga hemligheter... Och sysselmannen på Svalbard får plötsligt en hel massa att göra.
Den här boken har en väldigt bra grundstory, som faktiskt är så spännande att det knappt går an och det märks att Kristensen kan sin krigshistoria. Men. Operation Fritham är lite rörig och det känns som att texten behöver skruvas åt. Men jag förlåter det, för handlingen rör sig kring ett skeende i krigshistorien som numera inte får så stort utrymme. En godkänd thriller som utspelar sig i den vildaste av miljöer, en lättsmält polarkaramell nu när vädret börjar skifta. För att citera en annan författare; Winter is coming.

/ Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar