Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 15 september 2011

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad

Vi hör tragiska berättelser om unga svenska flickor med utländsk bakgrund som tvingas in i äktenskap med främmande män, ofta en släkting, i ett för dem främmande land, mot sin egen vilja. Vi hör däremot mer sällan talas om att en ung man kan råka ut för samma olyckliga handling – ett arrangerat äktenskap. Men det förekommer och det är om detta denna roman – Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad handlar.

Amàr har kurdiskt ursprung och bor tillsammans med sin far och sina syskon i en svensk småstad. Han har framtidsdrömmar som vilken ung man som helst. När han är 19 år lovar han följa med sin far på en resa hem till släktingarna i norra Irak. Det är länge sedan sist.

Väl där går det upp för honom att detta inte är någon vanlig semesterresa. Släkten planerar ett bröllop mellan honom och hans kusin Amina, flickan som han lekte med som barn.

Berättelsen handlar om en ung man i ett handlingsförlamat chockartat tillstånd. I sin desperation trasslar han in sig i lögner, svek och konflikter både mot sin far, Amina och mot sin svenska flickvän. Han känner sig ensam och sviken, som en bricka i ett spel.

Alla blir förlorare. Fadern som känner pressen från släkten, Amina som ensam tillbringar över ett år i Syrien för att där vänta på ett uppehållstillstånd som aldrig kommer och Amàr som ser sin egen framtid gå i kras.

Det är en angelägen historia som Arkan Assad berättar. Livsavgörande handlingar planerade över våra huvuden har sällan lycklig utgång. Stjärnlösa nätter är en stark berättelse av en ung man som hämtat erfarenheter utifrån sitt eget liv, om en värld som fortfarande är verklighet för många unga människor idag.

/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar