Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 6 september 2011

”Mats Ek” (2011) av Lesley Leslie-Spinks och Margareta Sörenson

Dans är ett konstnärligt uttryck som inte alltid är så lätt att ta till sig. Tillfälle ges inte så ofta tyvärr, att få uppleva en dansföreställning. Men även om jag kanske inte förstår det jag ser, fascineras jag alltid av det fysiska uttrycket, vad en dansares kropp kan prestera.
Mats Ek har varit verksam som koreograf i över fyrtio år. Han övertog Cullbergbalettens konstnärliga ledarskap efter sin mor Birgit Cullberg och ledde kompaniet i mer än tio framgångsrika år. Därefter, sedan 1993, har han varit verksam som frilansande koreograf och teaterregissör och gästat danskompanier över hela världen. Han är en av vår tids mest uppmärksammade koreografer.

Nu har det kommit en biografi över Mats Ek, med titeln just – ”Mats Ek” – sammanställd av fotograf Lesley Leslie-Spinks och Margareta Sörenson, journalist och författare. Boken är fylld med bilder, dels av Lesley Leslie-Spinks och dels ur familjens eget fotoalbum. Margareta Sörensons text ger god inblick i Mats Eks liv och konstnärskap, men framför allt, tycker jag, värdefulla nycklar till de verk han skapat. Vi får följa Mats Eks liv och konstnärliga utveckling från hans första koreografier genom nästan fyrtio olika verk.

Boken har parallelltext på engelska och innehåller även en DVD med verket Gammal och dörr, skapad speciellt för Mats Eks mor, Birgit Cullberg, då 83 år gammal.

/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar