Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 9 september 2011

Septemberläsning

September kan vara en jättefin höstmånad med klara och soliga dagar, men kan också vara regn och kalla vindar. Då kan det kännas skönt att veta att månaden också bjuder på en hel del höjdpunkter i bokutgivningen!

Rona Jaffes Det bästa av allt gavs ut första gången 1958, men kommer nu i en nyutgåva. Den handlar om fem unga kvinnor, sinsemellan olika, som arbetar på ett förlagshus i New York på 1950-talet. Boken har jämförts med teveserien Mad men, och själv kommer jag av beskrivningen att tänka på Norrtullsligan som jag nyligen läst.

Huset du älskade är skriven av Tatiana de Rosnay, som skrev Sarahs nyckel och Bumerang. Boken utspelar sig i Frankrike under napoleontiden och handlar om Rose, en stark kvinna som vågar stå upp mot kejsaren för att rädda sitt hem och därmed hålla det löfte hon gav sin make innan han dog. Jag tyckte väldigt mycket om Bumerang, både sättet den berättades på och personerna som befolkade den, och kommer definitvt att läsa den nya boken.

En blandning mellan Charlotte Bronte och Sarah Waters, en öde herrgård, spöken och viktorianska vibbar? Så beskrivs Essie Fox’s debutroman Sömngångerskan, som handlar om den unga föräldralösa Phoebe som blir sällskapsdam åt en gammal kvinna långt ute på landet. Det låter som en bok helt i min smak, ser verkligen fram emot läsningen!

Under månaden kommer också Liv Strömquists nya seriealbum som heter Ja till Liv – Liv Strömquists ABC. Hennes serier handlar allt som oftast om relationer mellan män och kvinnor, och kännetecknas av en feministisk och allmänt samhällskritisk inställning. Hon är dessutom vansinnigt rolig! Läs gärna Prins Charles känsla i väntan på hennes nya album.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar