Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekonsdag 21 september 2011

Bokcirkeln: ”Högre än alla himlar”

I måndags var det så äntligen premiär för stadsbibliotekets bokcirkel. Intresset har varit stort, och det blev faktiskt två cirklar till slut! Den första boken vi tog oss an var Louise Boije af Gennäs ”Högre än alla himlar”. Den kom ut förra våren och är den första i en planerad trilogi om en grupp vänner i Stockholm som man får följa under 2000-talets tio första år. Det handlar om såväl de stora händelserna i Sverige och världen, som om mer privata händelser i kompisgänget. Handlingen kretsar kring sex personer; de gifta paren Victor och Sanna, Stefan och Pella, samt Stefans syster Liv och Victors barndomskompis Jalle.

Att gänget verkar väl sammansvetsat hade många av oss tänkt på under läsningen. De verkar faktiskt inte träffa så många andra än varandra, vilket ju kan tyckas lite konstigt när man är i en ålder där mycket händer i livet som gör att man träffar andra människor; arbete, barn osv. Personerna i boken upplevde många av oss som lite ytligt skildrade. Någon sa att det påminde om en tv-såpa på så sätt att man inte får veta så mycket om varje person. Några av oss hade läst böcker av författaren tidigare, och då tyckt att man fått en bättre och djupare förståelse för karaktärerna. Några teman som vi tyckte återkom ofta var religiösa frågor, miljöfrågor och inte minst skildringen av staden Stockholm. Någon konstaterade att boken inte innehåller några direkta kärleksskildringar, och förutom Jalles äventyr i New York är det faktiskt ganska svalt på romantikfronten!

Sammanfattningsvis kände vi oss nöjda med att ha läst boken, även om en del av oss inte tyckte att den riktigt motsvarade förväntningarna. Vi pratade också om de återstående delarna av trilogin, och vad de kan tänkas handla om. Vi var rätt säkra på att stora händelser som tsunamin och kanske även stormen Gudrun kommer att figurera i handlingen. När det gäller vänkretsens vidare öden trodde vi nog att fler personer måste komma in i handlingen, och att det kanske måste till lite konflikter för att hålla intresset uppe. En spännande gissning var att eviga singeltjejen Liv och homosexuelle Jalle kanske skaffar barn ihop!

Har du läst boken? Vad tyckte du om den? Svara gärna i kommentarerna!

Till nästa gång läser vi ”En dåre fri” av Beate Grimsrud.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar