Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 29 september 2011

De imperfekta av Tom Rachman

De imperfekta är en samling berättelser som tillsammans utgör en helhet. Allt kretsar kring en tidningsredaktion i Rom. Det är en engelskspråkig internationell tidning som grundades på 1950-talet av en amerikansk miljonär. De som arbetar på tidningen skildras i var sin kort berättelse, men förekommer också i varandras berättelser. Det gör att man får se en person både ur andras ögon, och ”inifrån”. Berättelserna har alla anknytning till tidningen, men man får också inblick i medarbetarnas privatliv. Det som skildras är både tragiskt och komiskt.

Vi möter till exempel Arthur som skriver dödsrunor och har en ganska blasé inställning till sitt jobb. Bland hans uppgifter ingår att intervjua äldre kändisar för att samla material till deras dödsrunor. Mitt under en sådan intervju får han själv ett dödsbesked som förändrar hans inställning till livet över huvudtaget och framför allt till arbetet. Vi möter också korrekturchefen som på jobbet har en närmast fascistisk inställning till språkfel och korrekturmissar, och driver en korrekturbibel på intranätet. På fritiden visar han sig ha helt andra mycket sympatiska sidor.

Man förstår ganska snabbt att tidningen har sina bästa dagar bakom sig, att upplagorna minskar och prenumeranterna faller ifrån. Många av tidningens medarbetare har också arbetat där sedan tidningen startades och lever kvar i den tid då tidningen var ny, betydelsefull och hade stort inflytande i världen. De imperfekta, som kom ut i våras, har fått mycket fina recensioner och översatts till många språk. Den är intressant och omväxlande tragisk och komisk. Upplägget, med enskilda berättelser som tillsammans blir en helhet, tilltalade mig mycket.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar