Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 25 mars 2011

Vårpremiär för Bokcirkeln

I tisdags var det så dags för Bokcirkeln på Lyckeby bibliotek att ta sig an sin tredje bok Haruki Murakamis Fågeln som vrider upp världen. Boken har beskrivits som en modern klassiker, en surrealistisk roman och en blandning mellan detektivhistoria, science fiction och dröm.

Denna marskväll var vi tio personer som bänkade oss kring bordet på verandan för att diskutera de första 149 sidorna. Några hade läst boken förut och kände väl till författarskapet sedan tidigare men för oss andra var det en helt ny bekantskap. En deltagare ville ge den en ny chans efter att försökt läsa den men inte kommit så långt i boken. Jämförelser med Paul Auster och John Irving kom upp. Huvudpersonerna i Murakamis bok och i Främlingen av Camus påminner om varandra. Underliga saker händer dem, de flyter runt utan att reagera nämnvärt på det absurda.

Murakami vänder på de traditionella könsrollerna. Hade vi tyckt att det var lika konstigt om Kumiko hade sagt upp sig från sitt jobb utan orsak för att bli försörjd av sin make? Toru Okada träffar på kvinnor som alla har hemligheter, de verkar veta saker som han inte vet och det pågår saker runt om som de bara ger antydningar om. I det här hemliga spelet verkar till och med Kumiko, hans fru vara inblandad. Mei, grannflickan är den enda som pratar med honom och som hyser en viss förståelse.

Men vad går egentligen boken ut på? Har författaren något budskap? Ja, på de första 149 sidorna får vi i alla fall inte svar på de frågorna. Det återstår att se om vi blivit klokare nästa tisdag då vi har hunnit till sidan 302. Det ska bli spännande!

/Annika

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag skulle bra gärna ha suttit under bordet och tjuvlyssnat på er. Tur att bloggen finns, så jag får höra lite hur ni har det och vad ni pratar om. Lycka till med träff två. Då stöter ni på en tortyrscen som jag tror att jag aldrig kommer att glömma.
  Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag fick faktiskt hoppa över en del av den.
  Så otäckt tyckte jag att det var.
  I morgon är det redan dags för vår tredje träff
  och nu börjar boken bli riktigt spännande. Varför vill Toru plötsligt köpa den där olycksaliga tomten och hur ska han få pengar till det?/Annika

  SvaraRadera