Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 14 mars 2011

Deckargeografi: Stockholm

Då var det dags att undersöka huvudstadens utbud av deckare! I Gamla stan finns förstås Jan Mårtenssons antikhandlare Homan och hans siameskatt Cleo, ett par som gärna och ofta lyckas bli indragna i olika fall. Inte mindre än 37 böcker har utkommit i serien. Den första, Helgeandsmordet kom 1973 och den senaste, men säkert inte sista, kom förra året.

Stieg Trenter förlade handlingen i många av sina böcker till Stockholm med omnejd. Huvudpersonerna var oftast fotografen Harry Friberg och kriminalintendent Vesper Johnson. Böckerna är typiska pusseldeckare, och på köpet får man också de fina Stockholmsskildringarna. Den första boken i serien om Harry Friberg är Farlig fåfänga.

Bild från Wikimedia commons
Lars Bill Lundholms böcker har lånat namn från Stockholms olika stadsdelar. Huvudperson är polisen Axel Hake. Den första boken i serien är Östermalmsmorden.

Numera är det kanske främst Stieg Larsson som har gjort Stockholm känt som en deckarstad. Vill man följa i Michael Blomqvists och Lisbeth Salanders fotspår, bör man röra sig i trakterna kring Södermalm. Här finns bland annat den lyxvåning Salander köpte för Wennerström-pengarna. Närmare beskrivningar av betydelsefulla platser finns på den officiella webbplatsen för Millenniumserien. Den första boken i serien är Män som hatar kvinnor.

Även Stockholm har sina skärgårdsdeckare, precis som Göteborg. På Sandhamn utspelar sig Viveca Stens böcker med Nora Linde och hennes barndomsvän polisen Thomas Andreasson i huvudrollerna. Böckerna har även filmats för teve. Den första boken i serien är I de lugnaste vatten.

Det finns förstås många fler deckare som utspelar sig i och omkring vår huvudstad. Vilken är din favorit?

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar