Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 11 mars 2011

En gåtfull vänskap (2011) (ldr1) / Yoko Ogawa

En ung ensamstående kvinna som arbetar som hemhjälp via ett bemanningsföretag får en dag besked att hon skall börja på en ny arbetsplats. Hon ska hjälpa till hos en äldre matematikprofessor som 1975 råkat ut för en bilolycka som medfört en hjärnskada. För professorn stannade tiden 1975 och han kan bara minnas 80 minuter åt gången, därefter raderas hans minne.

”Vad har du för skonummer?” är den fråga kvinnan ställs inför vid deras första möte, inte ”vem är du” eller ”vad heter du”, utan skonumret. Svaret blir ”24” och professorn återkopplar genast med att detta är ett rent och tappert tal. Det är fakulteten av 4…??!

Genom matematiken utvecklas en speciell vänskap dem emellan, kanske mer än vad som är brukligt mellan arbetsgivare och arbetstagare. Kvinnans son Roten (som professorn döper till detta namn, då hans platta huvud faktiskt liknar ett rottecken) kommer också att trivas i professorns sällskap och de har baseballen som gemensamt intresse. Professorn älskar och lever för matematiken och matematiken lever verkligen i berättelsen. Boken är fylld av siffror och matematiska klurigheter som t o m får en ”icke siffermänniska” att trots allt bli lite nyfiken.

Detta är en liten och lågmäld bok. En långsam, vacker berättelse växer fram, som inte väcker alltför starka känslor, men som får mig som läsare att känna mig berörd och varm inombords under tiden jag läser. Vad innebär det egentligen att tvingas leva i nuet, att ta vara på 80 minuter och njuta av dessa, för om en liten stund är mina upplevelser och mina minnen raderade?

Yoko Ogawa (f.1962) är ett av den moderna japanska litteraturens stora namn och detta är den första av hennes romaner som översatts till svenska.

En gåtfull vänskap i webbkatalogen

/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar