Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 7 mars 2011

Deckargeografi: Västkusten del 4

Under rubriken Deckargeografi går vi systematiskt igenom vårt avlånga land (och så småningom även världen i övrigt) på jakt efter bra deckarförfattare att sätta på kartan. Tidigare har Tuija tipsat om sin deckarfavorit från Västkusten, nämligen Mats Ahlstedt, men det finns ju fler deckare som utspelar sig på "Sveriges framsida". Åke Edwardsson med sin kommissarie Erik Winter är kanske en av de mer kända. Det finns tio böcker om Winter, varav Till allt som varit dött är den första. Böckerna har också filmats för teve, i två omgångar.

Ann Rosman är en av mina favoriter. Hennes böcker utspelar sig kring Marstrand. I centrum för handlingen står kriminalpolisen Karin Adler. Hittills har två böcker kommit ut, Fyrmästarens dotter är den första. När man renoverar en gammal fyr på Marstrand, hittas en död kropp inmurad bakom en vägg. Intill kroppen hittas en vigselring som kanske kan hjälpa polisen att lösa fallet. I Själakistan hittar en skolklass ett lik utan huvud på Marstrand. Samtidigt hittar en gammal kvinna till sin förskräckelse ett huvud i sin trädgård. Den döda visar sig ha anknytning till ett medeltida rollspel som hållits i närheten. Nästa bok i serien utkommer i juni i år och har fått titeln Porto Francos väktare.

Camilla Ceders böcker utspelar sig i Göteborg, med journalisten Seja Lundberg och kriminalkommissarie Christian Tell som huvudpersoner. Den första boken heter Fruset ögonblick. En morgon blir Seja uppsökt av sina granne som upptäckt en död kropp vid en gammal bilverkstad. Seja blir indragen i fallet och möter på så sätt Christian som är ansvarig för utredningen. I Babylon blir Christian och Seja indragna i ett fall med ett par som hittats döda i en lägenhet. Hon är professor i arkeologi, och han är hennes student. Mordet verkar först vara ett vansinnesdåd, men flera spår pekar mot att de båda kan ha varit inblandade i olaglig handel med antika föremål.

Den 30 mars kan du träffa Camilla Ceder här i Karlskrona då hon gästar Bibliotekets vänner, kl 19 i stadsbibliotekets hörsal. Biljetter kan som vanligt köpas på Bokia från 23 mars, och vid entrén.

/Åsa

PS. Glöm inte Café Bokstugan ikväll kl. 18 i stadsbibliotekets hörsal!

PS 2. Glöm inte att kolla vem som får Sveriges Radios romanpris ikväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar