Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 8 mars 2011

En lisa för själen – trädgård som terapi och friskvård

”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet”. Så sammanfattade den romerske filosofen Cicero själva meningen med livet. Så är det kanske. Att använda trädgården som terapimetod har numera fått ett erkännande som en av de bästa metoderna mot depression och utmattning. Och visst, att gräva i den svarta myllan eller sitta i skuggan av ett lummigt träd kan verkligen vara en lisa för själen.
I boken ”Trädgårdens läkande kraft” tar trädgårdsskribent Eva Robild upp dels naturen som medicinsk ordinering och dels trädgårdens lugnande effekt efter att ha haft en stressig dag på jobbet. Njut av det lilla, uppmanar hon. Ta av skorna och känn gräset under fötterna, knipsa av några vissna blommor och leta efter mogna smultron. I trädgården finner vi mycket av det som ger tillvaron mening.
Att bläddra i denna bok ger ro och harmoni i sig, att titta på de vackra bilderna tagna av fotografen och medförfattaren Annika Christensen. Här får vi även lite tips på trädgårdsprojekt att dra igång med och några nyttiga ”snapsar” att kunna tillverka av trädgårdens grödor.
Och visst längtar vi mer än någonsin nu efter denna långa vinter, att kunna gå ut i vår trädgård och njuta och efter att ha läst denna bok kanske se på trädgården med nya ögon.
/Therese


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar