Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 21 mars 2011

Lynley är tillbaka!

Ja, faktiskt just idag utkommer Denna dödens kropp på svenska. Jag kunde förstås inte vänta så länge på denna efterlängtade comeback, så redan i somras kastade jag mig över den engelska utgåvan. Ni som har följt kommissarie Thomas Lynley i böckerna av Elizabeth George (och även i tv-serien) minns kanske att hans hustru blev mördad utanför parets hem i London. Efter det har George skrivit två böcker till, men det är först nu med Denna dödens kropp hon låter Lynley återgå till arbetet på New Scotland Yard.

I Lynley’s frånvaro har man utsett en ny tillförordnad chef. Hon heter Isabelle Ardery och har inte mycket erfarenhet av att leda en mordutredning, och hon blir dessutom snabbt ovän med flera i teamet. Ardery får direkt en stor mordutredning på halsen. En ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård. Spåren leder till personer i hennes omgivning i London, men också bakåt till personer ur hennes förflutna i Hampshire. Isabelle Ardery tar själv kontakt med Thomas Lynley i hans hem, för att försöka övertala honom att bistå henne i utredningen och därmed vinna tillbaka förtroendet hos övriga i teamet.

Parallellt med mordutredningen får vi i korta protokollsliknande utdrag följa ett annat fall med en liten pojke som rövades bort och mördades på ett fruktansvärt sätt av tre elvaåringar. Inte förrän mot slutet av boken får vi veta vilken koppling som finns mellan de två fallen. Som vanligt i Elizabeth Georges böcker är persongalleriet stort, och handlingen komplicerad med flera bihandlingar bredvid varandra. Och som vanligt funderar man på om inte historien kunde kortats ner något - 700 sidor är mastigt - men saken är den att det faktiskt är spännande hela tiden! Den som läst och tyckt om Elizabeth Georges tidigare böcker blir inte besviken - äntligen är Lynley tillbaka!

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar