Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas biblioteksöndag 21 november 2010

Inför Augustpriset del 2

På måndag den 22 november avslöjas årets Augustpristagare i Stockholms konserthus. Tidigare har vi presenterat de nominerade till Årets svenska skönlitterära bok, idag får ni veta mer om de böcker och författare som är nominerade till priset för Årets svenska fackbok.

Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman tar upp vargens historia och det problematiska förhållandet till människan. Ekman arbetar med dokumentärer på SVT, och har själv producerat flera om just vargen.

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman är en biografi om författarens mor, som levt ett händelserikt liv som både grevinna och spion. Hirdman är professor i historia och blandar i sin bok politiska händelser med privata minnen.

Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer är en essäsamling som handlar om pseudonymer; hur de använts genom historien och varför man väljer att skriva under pseudonym. Leandoer är något av en mångsysslare, han har bland annat skrivit lyrik och romaner för ungdomar såväl som för vuxna.

Cocaina. En bok om dom som gör det av Magnus Linton är en skildring av Colombias våldsamma historia. Linton är frilansjournalist och har skrivit flera böcker, bland annat om Latinamerika.

Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis visar en ny sida av drottningen som kallats både galen och hysterisk, som var gift med Gustav II Adolf och mor till Kristina. Matthis har tidigare skrivit om kvinnliga författare och äventyrare.

Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander beskriver kvinnornas situation i dagens Saudiarabien, ett land som präglas av de så kallade sharialagarna. Thunander är journalist på SVT.

Augustpriset delas också ut i en tredje klass, Årets svenska barn- och ungdomsbok, läs mer om de nominerade författarna och böckerna här. Dessutom delas Lilla Augustpriset ut till en debutant mellan 16 och 20 år. Alla pristagare avslöjas på måndag.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar