Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 22 november 2010

Prisade deckare

Hösten är tydligen högsäsong för litteraturpris, och det passar ju rätt bra, man har ju i regel lite mer tid att läsa, och det tidiga kvällsmörkret inbjuder ju också till denna sysselsättning. I lördags, den 20 november, utsåg Svenska Deckarakademin sina pristagare. Akademin delar varje år ut pris till bästa svenska kriminalroman samt bästa till svenska översatta kriminalroman. Tidigare kallades priset ”Martin Beck Award”, från och med 2009 kallas det ”Den gyllene kofoten”. I år gick priserna till:

Årets bästa svenska kriminalroman:
Leif G W Persson: Den döende detektiven
Lars Martin Johansson, före detta chef för rikskriminalen, är numera pensionär. Han blir inlagd på sjukhus efter en stroke, och får höra talas om ett 25 år gammalt ouppklarat fall av sin läkare. Trots sin sviktande hälsa blir han intresserad. Juryns motivering: ”En angelägen diskussion om brott och straff, samt ett ömsint porträtt av en döende detektiv”

Bästa till svenska översatta kriminalroman:
Deon Meyer: Devils Peak
Berättelsen kretsar kring tre människoöden i Kapstaden. När den före detta ANC-soldaten Tobela Mpayiphelis adoptivson mördas förvandlas han till en hämnare som inte skyr några medel. Benny Griessel är en alkoholiserad polis med problem både på jobbet och hemma. Nu måste han hitta Tobela innan det är för sent. Juryns motivering: ”Ett sydafrikanskt hämnddrama, vasst och genomträngande som en assegaj”

Svenska Deckarakademin bildades 1971, som en motsvarighet till Svenska Akademin, av en grupp författare och kritiker med syftet att främja kriminalgenren, ge ut antologier och uppmärksamma förtjänster genom att dela ut priser. Idag har Svenska Deckarakademin 24 stolar och lika många medlemmar. Läs mer om Deckarakademin här.

Själv har jag tyvärr inte läst någon av de prisade deckarna. Deon Meyer har länge legat på min ”att-läsa-lista” så nu är det kanske dags att flytta upp honom ett par placeringar.

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar