Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 18 november 2010

Bokcirkeln den 16 november

Tiden rusar i väg och i tisdags var det dags för vår tredje träff i Bokcirkeln. Den här gången handlade en del av diskussionerna om Mr Rochesters och Janes karaktärer och handlande. De flesta tyckte att Mr Rochester var en man som det var svårt att få grepp om. ”Det är svårt att se honom framför mig” och ”jag får ingen bild av honom” var några av kommentarerna. Opålitlig, ombytlig, lynnig, självisk och han håller faktiskt på att lura Jane in i ett slags skenäktenskap eftersom han redan är gift. Varför drar han hem den olyckliga Bertha till England och gömmer henne på Thornfield och är hon verkligen sinnessjuk? I romanen ”Den första hustrun” (även utgiven under titeln ”Sargassohavet”) av Jean Rhys finns kanske svaren.
Vi ställde oss frågan om det fanns några män i boken som skildras som allt igenom sympatiska och vi kunde bara komma på en, Janes morbror Mr Reed och han är förresten redan död när handlingen i boken drar igång. Några begrep sig inte på Janes vilja till försoning med Mrs Reed när hon ligger på sin dödsbädd. Mrs Reed var ju själv oförsonlig och viljan att lätta sitt samvete för Jane handlade nog mest om en egen rädsla för att bli straffad efter döden. Är Jane religiös och var finns i så fall gud i hennes liv? Var får hon kraften att gå vidare efter den svåra besvikelsen?

En av oss irriterade sig på att hon inte tog något av värde med sig från Thornfield då hon gav sig av, inte ens halsbandet som hon fått. Som det nu var så blev hon i stort sett barskrapad och fick börja om från samhällets botten igen. Sist men inte minst fick vi som var ovetande om begreppet Neptuni brud en förklaring till vad det var men det är en annan historia….
/Annika
Radions "Bokcirkeln" i P1
Boken i bibliotekets webbkatalog

5 kommentarer:

 1. Hej igen! Jag hade också svårt för att förlika mig med att Jane flydde med så oerhört lite i knytet. Intressant med skildringen av männen - sorgligt att den ende riktigt gode sedan länge är död. Nu är det en vecka kvar till målgång. Skulle ni kunna prata en stund om vad vi kunde läsa till våren när ni ses? Jag ska också nu gå i mål, men sedan är det dags att tänka framåt. Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 2. ps: Vad säger ni spontant om att läsa Dostojevskijs Idioten? Eller hans Brott och straff? Marie Lundström.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag är så ledsen att jag inte har kunnat vara med er de senaste 2 gångerna - först övertidsarbete sen förkylning. Men i morgon ska jag försöka komma.

  Håller med om att man kan förundras över Janes offervillighet men det kan nog förstås utifrån tidens ideal. Kanske är det också en slags omvänd stolthet - hon ska minsann visa de giriga och snåla att hon står över allt materiellt! Om Rochester tycker jag inte - en riktig skurk! Men tydligen en karismatisk skurk.

  Hälsningar Eva Skoog

  SvaraRadera
 4. Det kom upp några förslag på bok att läsa till våren förra gången. Men så ville vi fundera mer till nästa gång vi ses i morgon tisdag den 23/11.
  Flera tyckte att vi skulle ta en manlig författare den här gången. Jag tar upp ditt förslag om Idioten eller Brott och straff i morgon. /Annika

  SvaraRadera
 5. Det blev blandande reaktioner på förslaget Dostojevskij. Några tyckte att det var för många personer att hålla reda på i hans böcker. Det kom upp några andra förslag Se blogginlägget för träffen den 23 november, längst ner./Annika

  SvaraRadera