Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 4 november 2010

Uppstart för Bokcirkeln

Så var det då dags för höstens uppstart för Bokcirkeln. I tisdags den 2 november, en mulen, ruggig novemberkväll som gjord för att prata om Charlotte Brontës Jane Eyre träffades 11 personer på verandan på Lyckeby bibliotek. En del kände väl till boken och hade läst den tidigare, men för några var den en helt ny bekantskap. Alla var fascinerade över hur lätt det var att komma in i handlingen och hur lättläst boken är trots att det faktiskt är 150 år sedan den skrevs.

Hur kunde Charlotte göra en så bra beskrivning av miljöer och ett barns utsatthet? Hade hon upplevt detta själv, hade hon läst om det i andra böcker eller var det helt grundat på fantasi? Någon upprördes över Janes skolkamrat Helens fullständigt självutplånande karaktär men fick snabbt en förklaring av en annan i gruppen. Helen kom från Skottland och där var kalvinismen stark under den här tiden. Berättarperspektivet upplevde vi i gruppen på olika sätt. Är det den vuxna Jane Eyre som berättar om sin barndom med den vuxnes sätt att reflektera över upplevelser från barndomen eller är det barnet Jane Eyre som talar till oss i boken? Växlar berättarperspektivet? Ja, det var några som tyckte det.

Kanske berodde det på att vi hade läst boken på lite olika sätt och att vi har olika bakgrund. En del av oss hade läst litteraturvetenskap och andra inte. Vi upptäckte under kvällen att det här var något som berikade vår diskussion och när vi avslutade vid 19-tiden såg vi fram mot nästa veckas träff.
/Annika
Bokcirkeln på SR P1

3 kommentarer:

 1. Hej hej! Vad spännande och roligt att höra om er första träff! Det verkar helmysigt och extremt lyckat, låter det som. Härligt med en sådan blandning av erfarenheter i gruppen. Och vad kul att ni verkligen gillar boken! Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 2. Hej, jag läste nu ert andra inlägg, hittade inget sätt att skicka min kommentar där, så nu gör jag det här istället! Jag känner nämligen precis som ni, oj vad fort det går och nej, snart är det över. Men: Det finns en framtid. Vilken bok skulle ni tycka om att läsa ihop en annan gång? Jag funderar framåt mot våren nu och tar gärna emot öppna råd och tips! Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 3. Hej !
  Det får vi ta upp i cirkeln nästa gång. Det kommer säkert flera bra förslag.
  Annika

  SvaraRadera