Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 25 november 2010

Bokcirkeln den 23 november

Förra gången funderade vi över Janes relation till gud. Vi hade svårt att se vilken plats religionen hade i hennes liv, men nu på slutet blev det tydligare att hon faktiskt vände sig till gud när hon hade det svårt. Vi ser också två helt olika gudssyner hos de två männen, S:t John och Mr Rochester, vilka verkligen är varandras motsatser. Ingen av männen har varit speciellt populär hos oss och när vi försökte komma fram till vem som var värst utbrast en deltagare: ”Båda två är ju korkade!”

Ingen av oss tror att Jane hade följt med S:t John till Indien, även om hon inte hade fått höra Mr Rochesters röst på ett så oförklarligt sätt just när hon skulle fatta sitt beslut. En jämförelse mellan S:t John och pastorn i Knutby kom också upp under kvällen.

Handlingen går snabbt framåt på slutet. Jämfört med de åtta år som Jane tillbringade på skolan hinner väldigt kort tid förflyta från det att hon lämnar skolan till att hon och Mr Rochester slutligen gifter sig. Vi känner att hon hinner utvecklas väldigt mycket under en så kort tid. Angående Janes utveckling hade en av deltagarna lagt märke till något intressant. Det finns tre John som passerar genom Janes liv och alla tre lär henne olika saker. John Reed lär henne att känna vrede och hantera den, genom mötet med S:t John Rivers tvingas hon lära sig att sluta utplåna sig själv, medan slutligen hennes farbror John Eyre gör henne oberoende. En av oss tog upp detta med att Charlotte Brontë förmodligen hade diskuterat boken mycket med sina systrar under själva skrivprocessen. Hon tyckte att det gav en extra dimension till läsningen att ha detta i åtanke och kunde riktigt se framför sig hur systrarna tillsammans diskuterat fram intrigerna i handlingen.

Vi ser verkligen fram emot en ny bokcirkel till våren! Några böcker som vi tycker vore spännande att läsa nästa gång är:
Strändernas svall eller Drömmar om rosor och eld av Eyvind Johnson
Barabbas av Pär Lagerkvist
Krig och fred av Lev Tolstoj
Borta med vinden av Margaret Mitchell
På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque
Varulven av Aksel Sandemose
Eller något av Hemingway
/Helen

Radions "Bokcirkeln" i P1
Boken i bibliotekets webbkatalog

5 kommentarer:

 1. Hej! Det är vemodigt att det är slut för den här gången. Tycker jag. Så därför blir jag jätteglad när ni ser fram emot nästa, i vår. Bokcirkeln i P1 börjar förmodligen att sändas runt 20 mars! Tack också för alla era boktips! Nu fick jag inte veta vad ni tyckte om Dostojevskijs Idioten? Vi har tidigare läst Tolstojs Anna Karenina, så Tolstoj får vänta lite. Och Eyvind Johnson gör Maarja Talgre flera Klassikerrum om, så det måste också vänta. Nyfiket undrar jag: Vad är det med Varulven som lockar er? Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 2. Vi fick lite blandade reaktioner när vi nämnde Dostojevskij, men det var flera som gärna kunde tänka sig att läsa honom. Kanske kommer ett svar på din fråga från den bokcirkeldeltagare som föreslog Varulven.

  SvaraRadera
 3. Funderar också på Haruki Murakami. Spontan reaktion? Varmt. Marie Lundström.

  SvaraRadera
 4. Låter intressant. har inte själv läst något av honom än. /Annika

  SvaraRadera
 5. Haruki Murakami - absolut bra! Tex Kafka på stranden.

  Tycker Eva Skoog som var med i bokcirkeln.

  SvaraRadera