Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 6 april 2012

Vårens bokcirkelpremiär i Lyckeby avklarad

Igår var det så äntligen dags att få träffa alla i vårens bokcirkel på Lyckeby bibliotek. Några nya, några återvändare och några som varit med på alla bokcirklarna, detta är den femte!!! Som sig bör så ”kände” vi lite på varandra och som vanligt hade vi läst och fäst oss vid olika saker. Det är ju det som gör det så spännande att diskutera en bok i grupp.

Vi pratade bland annat om arrangerade äktenskap, passion och kärlek, moral och ménage à trois och homoerotiska förbindelser. Boken vi diskuterar denna gång är En dåres försvarstal av August Strindberg som skrevs på franska 1887-1888. Varför valde Strindberg att skriva romanen på franska och varför utgavs den på svenska först två år efter Strindbergs död? Det var några av de intressanta frågor som kom upp i onsdags kväll.

Författaren var en banbrytare på sin tid. Berättelsen flyter fram i ett rasande tempo och flera av oss tyckte att författaren är lätt att ta till sig rent språkligt - något som kanske inte är fallet med huvudpersonens ego som ibland känns något tillskruvad, sett med vår tids ögon.

Strindberg valde att skriva boken i romanform, men händelserna, personerna är tagna ur hans liv. Står själva personen Strindberg i vägen för skildringen av huvudpersonen i boken?  Kan det bli ett problem? Någon tyckte det, men de flesta tyckte inte att det gjorde något.

Redan nu ser vi framemot nästa träff för att få höra bokcirkeldeltagarnas åsikter om nästa del. Vad kommer vi att prata om då? Ja, det får ni läsa i bloggen nästa vecka.
Väl mött!

/Annika och Marija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar