Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 10 april 2012

Om Gunna Grähs och Det fräscha alternativet

Gunna Grähs är författare, illustratör och serietecknare. Alldeles nyligen tilldelades hon Kulla-Gulla-priset för sin långa författargärning inom barn- och ungdomslitteraturen.

Följande citat som är hämtat ur juryns motivering, tycker jag beskriver hela hennes författarskap så bra:

”Gunna Grähs produktion, som berikat svensk barnlitteratur i över tre decennier är aldrig insmickrande och relativ. Istället är hennes estetik relationell och präglad av egensinnig karikatyrisk realism. Hon ser våra mänskliga skavanker och skönheter och speglar dem i subversivt avslöjande bilder av samhällsutvecklingen. Hennes språk är burleskens och oavsett avtryck i färg eller svartvitt målar hon ord och bilder med kompromisslös medkänsla. Hennes böcker tycks säga oss att vi skall vara snälla mot andra människor, bland annat genom att bekämpa vår girighet. Det är sannerligen budskap värda att lyssna till."

I Det fräscha alternativet som kom ut i mars, har Gunna Grähs samlat sina bästa vuxenserier under 30 år. Enrutingar blandas med längre serier, och även ämnena växlar mellan högt och lågt. Gemensamt är att det är roligt och inte sällan finns det en udd (eller mer) av samhällskritik invävt. Serierna känns också förvånansvärt aktuella trots att en del har 30 år på nacken...

/Åsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar