Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektorsdag 12 april 2012

Havsmannen av Carl-Johan Vallgren

Havsmannen – diskbänksrealism med magiska inslag samt djur och människor som lider om vartannat, enkelt uttryckt.  Nella och Robert är syskon och går i högstadiet ihop. Nella går i nian och Robert i sjuan. En vinternatt blir Nella vittne till ett fasansfullt djurplågeri, som författaren Carl-Johan Vallgren beskriver in i minsta detalj. Den obarmhärtiga Gerard med kompanjonerna Ola och Peder hetsar varandra till att tända eld på en bensinindränkt kattunge. Vissa partier är så pass magstarka att jag får hoppa mellan raderna. Månaderna går och till våren blommar brottet upp till ytan, Gerard lägger direkt skulden på Nella. Som straff plågar de lillebror Robert i skogen samma eftermiddag. Nella hittar dem till slut och blir även hon förnedrad och kränkt.
Nella och Robert kommer från fattiga förhållanden med kylskåp som ekar tomma, en frånvarande pappa som sitter i fängelse, en alkoholist till mamma som ofta lämnar huset i total oreda där golvet pryds av spyor. Syskonen tvingas bära trasiga och ofta för stora Gekås-kläder. De blir naturliga offer i skolmiljön i den lilla orten Skogstorp på 80-talet. Nella bär ett ton av problem på sina axlar och tar på sig rollen som ansvarstagande när det gäller Robert och hans trasiga ihoplappade glasögon och exemprydda fingrar. Hon motar problemen som kommer i hans och hennes väg men lyckas inte alltid. Gerard och hans gäng har ett kusligt rykte kring sig i hela Skogstorp där även vuxna fruktar honom.

Men så finns Tommy, den jämngamla kompisen som numera inte setts till på skolan, och Professorn som bor i torpet överfyllt med böcker, artiklar och märklig infromation. Till Tommy och Professorn kan Nella fly till och i värsta fall tigga pengar av. Men när Nella en dag, på grund av sin nyfikenhet, upptäcker en mystisk havsvarelse i Tommys familjs sjöbod, blir ingenting sig likt… När mamma sedan sticker och enbart lämnar efter sig 200 kronor i ett kuvert på bordet känns situationen hopplös.

Vallgren går detaljerat in på varenda händelse tills obehagskänslan är total. Men mitt i detta elände lyser ändock syskonkärleken så oerhört stark, Nella offrar allt för sin lillebror och gör det utan att blinka. En berättelse om mobbing, syskonkärlek och uppoffring…       

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar