Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 9 april 2012

Bananas

Ett kriterium för en bra dokumentär enligt mig, är att filmen tränger in och lämnar avtryck. Bananas är en sådan film. Dokumentärfilmen Bananas är regisserad av den svenske filmaren Fredrik Gertten, och handlar om en grupp nicaraguanska bananarbetare och deras rättsliga strid mot frukt- och grönsaksföretaget Dole Food Company.

På 70-talet arbetade arbetarna på bananplantagen som ägdes av Dole. Där använde de sig av ett bekämpningsmedel som innehöll kemikalien DBCP, denna kemikalie skulle senare visa orsaka sterilitet. Kemikalien förbjöds att användas i USA på 70-talet, men Dole fortsatte att använda den tills deras lager var slut.

De använde bekämpningsmedlet eftersom det ökade produktionen av bananer och såg inget problem med att använda det, trots att de visste de åkommor bekämpningsmedlet kunde medföra.

Nu 35 år senare är många av bananarbetarna sterila. Detta är något som Juan Jose Dominguez, en advokat i USA med kubanska rötter uppmärksammar. Han väljer att företräda två grupper av bananarbetare i en rättegång mot Dole där de begär skadestånd för de skador de fått på grund av DBCP. I filmen får vi följa rättegången mot Dole, utifrån advokaternas och bananarbetarnas perspektiv.

Bananas är en otroligt bra och stark dokumentär som tränger in och upprör en. Den tar upp ett mycket viktigt ämne, vår mat och var den kommer ifrån. Den visar hur stora multinationella företag utnyttjar fattiga, icke utbildade människor på ett förskräckligt sätt för att vi på andra sidan jorden ska kunna njuta av exotisk frukt. Den får en som konsument att börja omvärdera de val vi gör när vi befinner oss i mataffären. Och det är väl dessa tankar vi alla ska ha, i en värld som vi lever i där vi ofta tar allt för givet.

Innan Bananas hade premiär så stämde även Dole regissören Fredrik Gertten, och gjorde allt i sin makt för att stoppa filmen. De försökte stoppa den på ett sätt som man inte tror kan hända i ett land som kallar sig en demokrati och där yttrandefriheten är det mest fundamentala som finns, men där också tidningarna är beroende av företag som betalar deras annonser. Allt om Doles försök att stoppa filmen och smutskastningen av den kan ni se i filmen Big Boys gone bananas som hade biopremiär för några månader sedan (denna film har dock ej utgivits på DVD än). Jag säger bara - se dessa filmer och bli upprörda!!

/Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar