Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 30 april 2012

Bokcirkeln i Lyckeby, fjärde och sista träffen

Så var det då dags att för vårfinal för Bokcirkeln på Lyckeby bibliotek.

Till den här gången hade vi läst novellen Ensam, som August Strindberg skrev under slutet av sitt äktenskap med Harriet Bosse. Vi konstaterade att det här var en helt annorlunda berättelse än En dåres försvarstal. Vi kom genast in i en diskussion om varför vi så lätt blandar ihop författarens alter ego med bokens huvudperson. Någon i gruppen beskrev det så att författaren skapar sig ett jag och använder sina egna erfarenheter och tankar i berättelsen.

Här möter vi en medelålders man som till slut valt ensamheten då de gamla vännerna som han brukar träffa på kaféet inte tillför något längre i hans liv. I början till och med prisar han ensamheten. Han skaffar sig ett ”opersonligt umgänge” med de människor han dagligen iakttar och möter på gatan. Vi tänker hur befriande det kan kännas att vara anonym i en stad där man inte känner någon – där man just kan vara den som tar in detaljer och iakttar personer och små händelser utan att bli igenkänd av någon. Strindberg är en mästare på att beskriva känslor, stämningar och människor. Allt detta gör han med oerhörd detaljrikhet. Någon beskriver huvudpersonen som ett läskpapper som suger upp alla små intryck.

Författaren August Strindberg hade bildning och den egenskapen hade en hög status i den tid och i de kretsar som han levde i. I vår tid när vi formligen bombarderas av information och kan söka det mesta på internet har en förvärvad bildning mist sin betydelse. Vet vi ens i vår tid vad bildning är för något? Kan vi definiera begreppet?

Till sist ställde vi oss frågan varför Strindberg har utmålats som en kvinnohatare och vi kom väl inte fram till något riktigt svar. Några i gruppen var sugna på att läsa mer av författaren medan andra kände sig nöjda för den här gången. Till dem som inte fått sitt lystmäte tillfredsställt kan vi tipsa om Café Bokstugans temakväll om författaren den 7 maj kl. 18.00. Plats Stadsbibliotekets hörsal.

Nu stänger vi Bokcirkeln på Lyckeby bibliotek för i vår. Ha en riktigt skön sommar tills vi ses på verandan igen i höst.

/Annika och Louise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar