Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekfredag 22 april 2011

En dag av David Nicholls

Berättelsen börjar 1988 den 15 juli då det första mötet mellan Emma och Dexter äger rum. Båda har tagit sin examen och har slutligen hamnat i säng med varandra, något vindruckna och lyckliga, fulla av framtidstro. Här är det för dem båda otänkbart att deras relation skulle bli så pass långvarig och komplex som den kommer till att bli.

De är i mångt och mycket varandras motsatser: Emma härstammar ur arbetarklassen, är politiskt medveten och har ett hetsigt temperament medan Dexter är en charmig och attraktiv man som kommer från en välbärgad familj, van att få det mesta serverat till honom. Men trots deras olikheter dras de till varandra. De skiljs så småningom åt men kontakten mellan dem kvarstår och blir till en brevväxling. Emma börjar jobba som servitris på en lågbetald tacorestaurang medan Dexter ger sig iväg på en resa runt jorden. Han lever livet till fullo medan Emma hankar sig fram genom livet.

Ett år i sänder får vi följa hur deras relation utvecklas och enligt mitt tycke ”invecklas”. Dexter lever ett mer kaotiskt liv där alkoholen ständigt är närvarande, då Emma finns där som en trygghet och tröst. Efter en tid ger Emma upp. Hon orkar inte längre fungera som en stöttepelare för Dexter. De glider ifrån varandra mer och mer till den dagen de inte längre pratar med varandra. Kommer de att hitta tillbaka till varandra?

Berättelsen är inte ny, det är en historia vi alla hört förut, pojke möter flicka och en komplicerad kärleksrelation växer fram med åren. Men boken är aldrig förutsägbar och jag tycker om hur kronologin tar oss ett år i sänder. Boken är dessutom skickligt skriven och har ett rasande tempo, ofta skiftandes mellan högt och lågt. Författaren lyckas även väva ihop historien från två håll vilket gör det till en välskriven roman. Recensenter har lovordat boken och jämför Emma och Dexters relation med Harry och Sallys i ”När Harry mötte Sally”. Filmen ”En dag”  kommer att släppas under 2011 och kommer med all säkerhet bli något av en klassisk feel-good film om jag får gissa.
/Sara

Boken i webbkatalogen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar