Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotekmåndag 4 april 2011

Deckardebatten fortsätter

Debatten om den svenska deckarens kvalitet och framtid har återigen blossat upp. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Jenny Leonardz om en genre hon anser vara i desperat behov av förnyelse.
Hon har pratat med representanter från flera av de stora förlagen som vittnar om att de svenska deckarframgångarna har gjort att allt fler författare försöker sig på deckargenren, vilket har lett till en överetablering och urvattning av genren.

Jenny Leonardz har också pratat med Sören Bondeson som i dagarna kommit ut med Konsten att döda, en guide till hur du skriver den perfekta kriminalromanen. Bondeson har varit handledare åt några av Sveriges stora deckarnamn, t.ex. Jens Lapidus, Åsa Larsson och Tove Klackenberg, som också medverkar i boken. Hans tips för den som vill återupprätta deckaren och skapa sig ett namn, är att använda sig av nya miljöer, nya områden och nya sorters brott.

Visst finns det både bra och dåliga deckare, men i en genre med så stor utgivning, är ingenting annat att vänta. Det gäller helt enkelt att sålla ut guldkornen...

/Åsa

PS! Glöm inte Café Bokstugan ikväll, kl. 18 i stadsbibliotekets hörsal, med tips på bra läsning - såväl deckare som annat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar