Tips och tankar kring böcker, läsning, musik och film från Karlskronas bibliotektisdag 12 april 2011

Älskade katter!

De som har ägt eller äger en katt tycker ofta att just deras katt är den trevligaste katten i världen. Min katt Lotta som jag köpte 1970 för 25 öre var en jätterolig katt som jag fick behålla i 15 år. Hon hittade på allt möjligt som att hoppa upp i lampan och att rulla ut hela toalettrullen så att den låg som ett stort vitt berg när vi kom hem. Då och då kom hon hem med en mus eller fågel som hon stolt slängde på mattan i vardagsrummet.


Andra katter har gjort större avtryck i historien. Jag har läst 100 katter som förändrade världen av Sam Stall. Boken innehåller ett antal korta berättelser om kända personers katter. Här finns berättelsen om katterna som i två och ett halvt sekel har vakat över Eremitagets konstskatter så att inte möss och råttor kan äta upp konstskatterna. Peter den stores dotter utfärdade ett kungligt påbud att ”katter stora till formatet” skulle samlas in. Katterna finns fortfarande kvar men får idag endast vistas i källaren.
Även Sir Isaac Newtons katt får ett kapitel. Legenden säger att Newton blev så trött på att släppa ut och in sin katt att han utformade kattluckan.
Towser, världens mesta musjägare som fångade 28 899 möss och hamnade i Guinness rekordbok finns med.
Teslas katt sägs ha inspirerat honom till att förstå elektriciteten genom att han när han klappade sin katt framkallade en skur av gnistor.
Edgar Allan Poes katt Cattarina är kanske den katt som finns i hans berättelse ”den svarta katten”. Några av katterna i boken har säkert aldrig funnits och berättelserna kanske inte alltid är sanna men boken var rolig att läsa.
/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar